Mi lesz az árverezett földek sorsa?

Visszamenőleg is hatálytalaníthatja az Alkotmánybíróság a földprivatizációról szóló kormányhatározatot.

MNO
2015. 10. 14. 19:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányhivatalokban holnaptól teszik közzé a pályázható állami földek helyrajzi számát. A vásárlást kedvezményes hitel segíti, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank a napokban véglegesít, a Világgazdaság szerint kettő-kettő és fél százalékos kamatot kérhetnek.

A Hír TV által megkérdezett alkotmányjogász azt mondja: a döntés visszamenőleges hatályú is lehet. Az ilyen beadvány nem is akadályozza meg a földeladásokat. Ez nem azt jelenti, hogy aki ezen az ügyleten átment, az biztonságban érezheti magát, mert az Alkotmánybíróságnak arra is joga van, hogy visszamenőleges hatállyal mondja ki alkotmányellenesnek a jogszabályt, amely erre vonatkozik” – jelentette ki Lövétei István. A szakember emlékeztetett rá, hogy a vonatkozó rendelkezés kormányhatározat, amely nem is minősül jogszabálynak.

Az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék az állami földek eladása miatt – jelentette be tegnap Harangozó Gábor. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke hozzátette, az ehhez szükséges ötven aláírást már sikerült megszerezniük. Az alkotmányossági kontroll kezdeményezését a szocialista, jobbikos és az LMP-s országgyűlési képviselők mellett függetlenek is aláírták. A szocialista politikus ismertetése szerint a Jobbik által kezdeményezett alkotmánybírósági beadványban annak kimondását akarják elérni, hogy a földek értékesítése nem felel meg a nemzeti vagyonról szóló törvénynek.

Az LMP szerint alacsonyabb rendű jogszabály, mint amilyen egy kormányhatározat vagy egy kormányrendelet, nem ütközhet magasabb rendű jogszabállyal, például a Nemzeti Földalapról (NFA) szóló törvénnyel vagy a kétharmados földtörvénnyel.

„A Nemzeti Földalapról szóló törvénynek több rendelkezését is megsérti a szabályozás. Megsérti azt a rendelkezését, hogy ki értékesítheti a földet: tehát az NFA-törvény azt mondja, hogy csak a Nemzeti Földalap, jelen esetben pedig a kormányhivatal az, amely eljár. A Nemzeti Földalapról szóló törvény kimondja, hogy mire lehet hasznosítani a bevételt: nagyon-nagyon konkrétan le van írva, hogy gyakorlatilag újabb földterületek vásárlására, konkrét vidékfejlesztési célokra, kis- és középgazdálkodói rendszer megerősítésére” – fogalmazott a Hír TV-nek Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő.

Az árverések hamarosan indulnak. A Pest megyei kormánymegbízott azt mondta, hogy a kormányhivatalok csak segítik a földalap munkáját. „A kormányhivatalok a technikai lebonyolításért felelősek. A Földet a gazdáknak programnak a célja pontosan az, hogy magyar gazdálkodók kaphassák meg, akik helyben élnek, magyar állampolgárok, és valóban ott művelik a földet. Ne legyen meg az a veszély, hogy külföldiek vásárolhassák meg” – mondta Tarnai Richárd.

Schiffer András az ökopárt társelnök-frakcióvezetője országjáró körútjának kaposvári állomásán az MTI tudósítása szerint így beszélt: „A kormány egy, egyébként szerintünk alaptörvény-ellenes kormányhatározattal, suttyomban 380 ezer hektárnyi állami földet akar kiosztani haveroknak, csókosoknak.” Hozzátette: ha ezt a 380 ezer hektár állami földet átadnák szociális szövetkezeteknek, ezzel „alsó hangon” 150 ezer értékteremtő új munkahelyet lehetne a magyar vidéken létesíteni. Azokba a falvakba lehetne életet lehelni, ahol értelmes munkát ma már nem kapnak az emberek, és elmenekülnek.

Ezt a 380 ezer hektár földet ezzel egyidejűleg ökológiai művelésbe is lehetne venni – hangsúlyozta példaként megemlítve, hogy ez Dél-Somogyban, a Duna–Dráva Nemzeti Park környékén „kifejezetten jót tennie a természetmegőrzés érdekében”.

Schiffer András közölte: öt év alatt a Fidesz összesen ezer hektárnyi földet adott át szociális szövetkezeteknek, a 3200 magyar településből tavaly alig több mint 100 település vett részt szociális földprogramban. Úgy vélekedett: a Fidesz „a saját haveroknak a felhizlalásával tovább erősíti azt a nagybirtokrendszert, amelyiknek nincs igazán munkaerőigénye, és azt a nagyüzemi gazdálkodást, ami hosszú távon tönkreteszi a környezetet”.

Ahelyett, hogy az állam „elherdálná ezt a vagyont”, ezt a 380 ezer hektár földet szociális szövetkezeteknek kellene adni, ugyanis az „állami föld egyben egy eszköz is az állam számára, hogy megpróbáljon munkalehetőséget teremteni azokon a vidékeken, ahol 25 éve a reménytelenség uralkodik” – mondta az LMP társelnök-frakcióvezetője.

A politikus közölte: az idei országjárásának „második felvonását” kezdte kedden Somogy megyében. Elsőként Bábonymegyeren járt, ahol azokat a gazdákat látogatta meg, akik már „kárvallottjai a fideszes földrablásnak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.