Alkotmánybíróság előtt a földeladás

Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék, az ehhez szükséges ötven aláírást már sikerült megszerezniük.

Tóth László Levente
2015. 10. 14. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alkotmányossági kontroll kezdeményezését a szocialista, jobbikos és az LMP-s országgyűlési képviselők mellett függetlenek is aláírták. A szocialista politikus ismertetése szerint a Jobbik által kezdeményezett alkotmánybírósági beadványban annak kimondását akarják elérni, hogy a földek értékesítése nem felel meg a nemzeti vagyonról szóló törvénynek.

Megkezdődött az eladás

A Nemzeti Földalapba tartozó, három hektár alatti földterületek meghirdetésével tegnap megkezdődött az állami földek egy részének eladása magyar gazdáknak a Földet a gazdáknak program folytatásaként – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) október 13-án mintegy 2700 – három hektár alatti – földrészlet hirdetményét jelentette meg a honlapján, október 15-én pedig további 3700 megvásárolható földrészlet adatait teszi közzé a szervezet. Ezzel egyidejűleg nyilvánosságra hozzák a további értékesítésbe vonható mintegy 25 200 földrészlet listáját, majd folyamatosan közlik a hozzájuk kapcsolódó értékesítési hirdetményeket. A három hektárnál nagyobb, nyilvános árverésen értékesíteni tervezett földrészleteket tartalmazó árverési hirdetmények október 15-én jelennek meg. (MTI)

A testületnek kevés az ideje a mérlegelésre, a nagyobb árverések november elején kezdődnek. Ám a szakértők úgy vélik, ennyi idő alatt is véleményt tud alkotni a bíróság.

Példaként azt hozzák fel a lapunknak nyilatkozó szakértők, hogy miután az Országgyűlés idén április 28-án egyszerű többséggel fogadta el az állami földvagyon kezeléséről szóló törvény módosítását – amely szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet tulajdonosi joggyakorlása alá kerülnek a nemzeti parkokhoz tartozó földek – a módosítás alaptörvény-ellenességével kapcsolatban Áder János köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért. A taláros testület akkor elég gyorsan, egy hónap múlva, június 1-jén már ki is mondta, hogy az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása alkotmányellenes. Az Alkotmánybíróság akkor megállapította, hogy a törvény sarkalatos tárgyköröket érint, azokat kétharmados többséggel kellett volna elfogadni. Az alapállás tehát hasonlít a mostanihoz, az LMP felvetése alapján ugyanis az MSZP által kezdeményezett beadványban most azt kifogásolják, hogy erről a kérdésről nem lehetett volna kormányhatározatban dönteni, ahhoz a Nemzeti Földalapkezelőről szóló törvényt kellett volna módosítani.

Korom Ágoston európai jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója lapunknak arról beszélt, hogy a családi gazdaságok erősítése, illetve a termőföld tulajdonhoz, birtokpolitikához kapcsolódó célkitűzéseket az Alkotmánybíróság is elismeri, ahogyan elismerte az előző is. Az alapkérdés az, hogy a testület az alaptörvény termőföldre vonatkozó cikkeit miként tudja elfogadni. Arról kell ugyanis döntenie, hogy a termőföld megőrzése akkor valósul-e meg jobban, ha állami kézben marad vagy a gazdák tulajdonába kerül. A földeladásból származó bevételt jelenleg mintegy 400 milliárd forintra becsülik, a költségei ennek töredékét, három-négy milliárdot tehetnek ki. Ezek a jogi folyamat díját takarják.

Korom Ágoston hangsúlyozta: magára a birtokpolitikára, a föld birtokszerkezetére, földhasználatra, földtulajdonra valójában a földforgalmi törvény gyakorol hatást. Az állam tulajdonában lévő és kezelésébe tartozó területek aránya pedig a tíz százalékot sem haladja meg. Véleménye szerint a Nemzeti Földalapot francia mintára hozták létre annak idején, ott pedig csak addig van állami kézben egy terület, amíg a szükséges terület-összevonásokkal életképessé nem teszi az állam a birtokot. Ezt követően törvényi kötelezettség, hogy értékesíteni kell a gazdáknak. Az állami földek értékesítését vagy bérbeadását szinte minden országban, mindig a korrupció árnyéka lengi körül, függetlenül attól, hogy ilyesmi megvalósul-e egyáltalán – hívta fel a figyelmet. A mostani földprivatizáció melletti kormánydöntést pedig valószínűleg az is indokolhatta, hogy az új földtörvénnyel kapcsolatban az Európai Bizottság (EB) szinte minden új tagállammal kapcsolatban átfogó vizsgálatokat kezdeményezett, ahogy lejárt a derogációs időszak. A szakértő szerint ez kötelezettségszegési eljárásokhoz fog vezetni.

Az országgyűlési kontroll megteremtése érdekében a földeladás felügyeletét ellátó eseti bizottság létrehozását kezdeményezik arra az esetre, ha nem tudják megakadályozni a privatizációt – közölte Legény Zsolt szocialista országgyűlési képviselő. Úgy vélte, ha a Fidesznek és a kormánynak valóban nincs takargatnivalója ekkora állami vagyon értékesítése kapcsán, akkor nyugodt szívvel megszavazhatják a bizottság felállítását. A politikus szerint a bizottság feladata lenne többek között az állami földek értékesítése során „vevőként fellépésre jogosult személyi kör összetételének vizsgálata”, illetve a Földet a gazdáknak nevű program eddigi nyertesei és résztvevői által tett vállalások teljesítésének ellenőrzése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.