TTIP: inkább méreg, mint orvosság

Alig serkenti az európai növekedést a szabad kereskedelmi megállapodás.

Wiedemann Tamás
2015. 10. 22. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sok előnnyel kecsegtet hazánk szempontjából az Európai Unió és az Egyesült Államok között kötendő Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP). – Összességében minimális hatása lenne a hazai nemzeti jövedelem és a foglalkoztatottság növekedésére, az is leginkább a gépjárműipar területén, a multinacionális cégeken és beszállítóikon keresztül érvényesülhet – olvasható a HVG.hu honlapjára felkerült tanulmányban, amelyet a Századvég Gazdaságkutató Zrt. készített a kormány számára. A vitaanyag szerint az európai autóipar a megállapodás egyik nyertese lehet, mivel az amerikai cégekkel könnyebben vehetik fel a versenyt, ha az Egyesült Államokban működő gyártókhoz hasonló feltételekkel léphetnek piacra a tengerentúlon. Az elektronikai eszközök gyártásában azonban versenyképesebbnek tűnnek az amerikai cégek, így a Századvég szerint az európai ágazat ezt megsínyli. Ez utóbbi már csak azért is káros hazánknak, mert Írország után Magyarországon a legmagasabb a szektor nemzetgazdasági súlya. Munkahelyek szűnhetnek meg az ágazatban, és tucatnyi kis- és középvállalkozás veszíthet megrendeléseket.

A legfontosabb mezőgazdasági termékek többségére szintén negatívan hathat az egyezmény. Az Egyesült Államokban az európainál kevésbé szigorúak az állat- és növény-egészségügyi előírások, valamint az élelmiszer-biztonsági szabályok, miközben hatalmas területeket művelnek kevés élőmunkával, csúcstechnológiájú gépesítés mellett, génmódosított növényekkel (GMO). A Századvég szerint a költséghatékonysághoz tartozik, hogy az átlagüzemek is nagyobbak, a beszerzés és értékesítés koncentráltabb, az energiaárak – részben a palagáz-kitermelés megindulásának köszönhetően – hosszabb távon is alacsonyabbaknak tűnnek, mint Európában. Magyarország csak a búzatermelésben tud versenyelőnyt felmutatni. Itthon leginkább a húsfeldolgozók, a kukoricatermelők, valamint a lédig (nem palackozott, olcsóbb) borok termelői aggódhatnak a TTIP miatt, mert az amerikaiak ezeket a termékeket nagy tömegben, olcsón állítják elő. Ami pedig a GMO-termékeket illeti, többek között a magyar kormánynak köszönhetően sikerült Brüsszelben kilobbizni azt, hogy az egyes tagállamok maguk dönthessenek a GMO-termesztés engedélyezéséről.

Mint ismeretes, az Európai Bizottságot 2013-ban hatalmazták fel az uniós tagállamok a TTIP-tárgyalások lefolytatására. Brüsszel kezdetekben a lehetséges megállapodás előnyeit hangsúlyozta, amely szerint 0,5-1 százalékkal nőhet addicionálisan (vagyis a jelenlegi ütemet kiegészítve) az EU és az USA gazdasága.

Pogátsa Zoltán közgazdász, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense szerint a szerződést az Európai Bizottság az unió minden demokratikus alapelvét felrúgva zárt ajtók mögött tárgyalja, a társadalmi partnerek nem kaphatnak betekintést, csak részinformációk állnak rendelkezésre. Pogátsa szerint – az alapján, amit most tudni lehet – a szerződés jelenlegi formája masszívan gyengítené a nemzetállamok bíráskodási kompetenciáit, mert a befektetők profitjának védelme érdekében a nemzetállami igazságszolgáltatási rendszeren kívüli bíróságokra bízná a vitás kérdések eldöntését. – Nagy kérdés, hogy mekkora lehet a valós gazdasági növekedés, mivel a legtöbb komolyan vehető elemzés is csak 0,3-0,4 százalékos bővülést jelez 2027-re összesen, tehát nem éves növekedési ütemről van szó – tette hozzá a szakember.

A foglalkoztatásra gyakorolt hatás tekintetében sem jobb a helyzet. – Az Európai Bizottság által használt elemzések a Világbank úgynevezett Computable General Equilibrium (CGE) modelljeit használják, amelyeket rengeteg kritika ért, mivel nem életszerű alapfeltételezésekre építenek a foglalkoztatási hatások tekintetében – mondta Pogátsa Zoltán. Szerinte ennek fő oka, hogy ez a modell változatlan foglalkoztatást feltételezve azon alapul, hogy az egyik szektorban a szabad kereskedelmi megállapodás miatt bekövetkezett foglalkoztatási veszteséget a másik szektor azon nyomban felszívja. – A Tufts Egyetem elemzése egy komplexebb modellszámítás szerint több mint félmilliós foglalkoztatás-csökkenést vetít előre – mondta a közgazdász.

Pogátsa szerint az eddigi akadémiai elemzések nem támasztják alá az Európai Bizottság hurráoptimizmusát azzal kapcsolatosan, hogy a TTIP lenne Európa gazdasági problémáira az orvosság. – Hatalmas a vele kapcsolatos társadalmi ellenállás, és több európai kormány is jelezte, hogy nem kívánja aláírni – tette hozzá. Ismeretes, legutóbb a múlt héten Berlinben tiltakoztak több mint 150 ezren a szabad kereskedelmi megállapodás ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.