VW-ügy: a német gazdaság köszöni, jól van

A CNBC szerint nagyobb gond lenne, ha hirtelen kevesebb munkaórát kezdenének követelni a VW-munkások.

LD
2015. 10. 13. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még három héttel ezelőtt is nagyszerűek voltak a német gazdaság kilátásai, a pénzügyminiszter például 1,8 százalékos növekedést jósolt 2015-re – számolt be róla a CNBC. Mindezt annak ellenére, hogy a kínai gazdaság növekedése lelassult, és a piacok is megremegtek. A CNBC újságírója szerint a „feel-good faktor” abból is fakadt, ahogy az ország a menekültekhez állt: Merkel nyitottsága, a humanitárius megközelítés csodálatot váltott ki szerinte sokakból.

Aztán beütött a Volkswagen-botrány. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) közzétette, hogy a német cég a károsanyag-kibocsátási adatok manipulálására alkalmas szoftvert használt. Ez világszerte konkrétan 11 millió autót érintett.

A CNBC szerint az üzleti és politikai elitet mélyen megrázták a történtek. Az autók és alkatrészeik a német export legfontosabb pillérének számítanak, a teljes kivitel ötödét kitéve, 2014-ben 200 milliárd eurót hozva a konyhára. Közvetve vagy közvetlenül, de minden hatodik embert az autóipar foglalkoztat Németországban.

Angela Merkel a múlt héten már bele is kezdett a tűzoltásba: mint mondta, nyilván drámai ügyről van szó, de úgy véli, a német ipar reputációja nem rendült meg annyira, hogy már ne is kelljen úgy tekinteni az országra, mint ahol megéri üzletelni.

A CNBC szerint pedig az, hogy fény derült a manipulációra, rosszul jöhet a Volkswagennek, de összességében nem okoz nagy fejtörést. Az oldal szerint sokkal több problémát okozna, ha a VW összes dolgozója felhagyna a munkavégzéssel, elkezdve jobb körülményekért és kevesebb munkaóráért tüntetni. Ennek egyelőre viszont semmi jele. Ami még rosszabbul jönne a német gazdaságnak a csökkenő termelékenység mellett, az az lenne, ha a VW és a BMW kétségbeesett küzdelembe kezdene, hogy betöltetlen helyeit egyszerre feltöltse alacsony és magas szakképzettségű emberekkel. Az országban 4,5 százalékos volt a munkanélküliség augusztusban, és még a teljes foglalkoztatáshoz közelítő állapot sem lehetetlen a CNBC szerint, ami úgy látja, Angela Merkel viszont nagyon jót tesz a menekültek befogadásával, hiszen egyre nagyobb szükség lesz így a szakképzett munkaerőre. A gazdasági csoda a továbbiakban kevésbé lesz elképzelhető a migráns munkások nélkül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.