A feje tetejére állhat a bortermelés

Szakértőket kérdeztünk arról, hogyan alakulhat át a klímaváltozás miatt a borkultúra.

Marosi Adrienn
2015. 11. 29. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bihari Zoltán, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója az MNO-nak elmondta: a globális klímaváltozásnak több szempontból is komoly következményei vannak.

Egész Európában probléma, hogy korábban kezd érni a szőlő, így jobban cukrosodik, a száraz borok pedig a magas cukortartalom miatt túl magas alkoholtartalommal erjednek ki. De Amerikában is felbukkant már ez a jelenség, Kaliforniában éppen ezért engedélyezik a víz hozzáadását, és jelenleg olyan technikákon dolgoznak, melyek segítségével mesterségesen csökkenteni lehet az alkoholtartalmat.

„Mi Tokaj-Hegyalján édes borokat termelünk, így nekünk jó, ha minél magasabb a cukortartalom, ám a száraz borok készítésének ez egyáltalán nem kedvez”

– mondta el a szakember.

„A vörös fajták inkább a melegebb klímát kedvelik, így ezek övezete egy kicsit északabbra tolódik” – hívta fel a figyelmet Bihari Zoltán, hozzátéve:

„hazánk egyes borvidékein is el kell gondolkodni azon, hogy inkább a vörösborok irányába kell elmozdulni.”

Mint mondta, ez számukra is problémát okoz, hiszen Tokaj-Hegyalján a hárslevelű és a furmint a legjelentősebb, míg vörösszőlő-termelés a térségben nem folyik. Ám Szekszárd környékén és Egerben akár javulhat is a borok minősége.

A klímaváltozás következtében ráadásul extrém időjárási körülmények is kialakulhatnak. „Az idei nyáron például sokáig csapadékmentes szárazság volt, így mi is azon kísérletezünk, hogy olyan alanyfajtákat találjunk, melyek jobban tűrik a szárazabb körülményeket” – mondta az igazgató, hozzátéve: ahol lehetséges, fajtaváltásban kell gondolkodni, vagy a megváltozott körülményeket jobban tűrő klónokat kell elterjeszteni.

Bihari Zoltán szavai szerint a felmelegedés Spanyolországban eredményezheti a legnegatívabb következményeket – ennek középső részén a szárazság megváltoztathatja, akár el is tüntetheti a szőlőtermelést –, de problémákat okozhat még Portugáliában, Kaliforniában, valamint Olaszország és Görögország déli részén. A többi területen inkább eltolódásra lehet számítani a környezeti feltételekben, ám a bortermelés várhatóan folytatódni fog.

Az északabbra fekvő országok azonban egyértelműen pozitív következményekre számíthatnak. „Norvégia déli részén szőlőtermelésben is gondolkodnak, Lengyelországban pedig már komolyabb területeket telepítettek be. A London környéki borokból versenyeket is rendeznek” – tette hozzá a szakértő, és hangsúlyozta: ezen tíz éve még mindenki csak nevetett volna.

Az elmúlt öt év során öt-hat olyan rovar vagy gombakártevő jelent meg hazánkban, melyek korábban nem éltek Magyarországon. Van olyan faj – például az amerikai szőlőkabóca –, mely hazánkban már mindenhol előfordul. Ráadásul ezek terjesztik az aranyszínű sárgaság fitoplazmát, mely két év alatt elpusztítja a szőlőtőkét – mondta a szakember.

Egyre több szőlészet áll át az ökológiai termesztésre. Ám ha a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal valahol az amerikai szőlőkabóca terjesztette aranyszínű sárgaság jelenlétét észleli, kötelező rovarirtószeres permetezést ír elő a kabóca ellen, függetlenül attól, hogy egyébként biotermelést folytatnak-e. „Ilyen helyeken ez borzasztóan kártékony lehet” – emelte ki Bihari Zoltán. Van azonban kedvező hatása is a szárazabb, melegebb időjárásnak. Az idén például növényvédelmi szempontból éppen emiatt viszonylag könnyű évet tudhatunk magunk mögött.

„Úgy vélem, a hegyközségeknél kicsit rugalmasabban, az esetleges fajtaváltásra gondolva kell szemlélni a klímaváltozás folyamatát. Erről a problémáról mindenki beszél, ám valójában senki sem hiszi el, és ragaszkodunk a régi, jól bevált termesztési módszerekhez” – vélekedett Bihari Zoltán.

„Mind a módszertanban, mind pedig fajta- és klónösszetételben váltásra lesz szükség, ha a jövőben magas szinten akarunk bortermelést művelni.”

Májer János, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, a Badacsonyi Kutató Állomás vezetője úgy véli: a balatoni borrégióban a klímaváltozás miatt a csapadékhiányos évek gyakorisága növekszik, miközben erózióveszélyt okozó, rendkívül csapadékos periódusok is előfordulnak. A hőségnapok száma magas, a besugárzás erőssége is nő, miközben alacsony hőmérséklet okozta károk, téli-tavaszi fagy is jelentkezhet.

A hozam- és termésbiztonság ennek következtében csökkenhet, korai tőkepusztulások fordulhatnak elő. Az íz- és aromaanyagok, valamint a savak eléghetnek, és erjedési problémák léphetnek fel.

Hangsúlyozta, hogy a kedvezőtlen hatások kivédhetők vagy csökkenthetők, ám az éghajlatváltozásnak kedvező hatásai is lehetnek a szőlőtermesztésre.

Kérdéseinkkel megkerestük Teszlák Pétert, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársát is, aki elmondta: a felmelegedés következtében a fenofázisok, vagyis a szőlő fejlődési ciklusai korábbra tolódnak, esetenként lerövidülnek, emiatt pedig nehezebbé válik az optimális szüreti időpont meghatározása.

„Azonban számos pozitív hatást is ki lehet emelni. Ha például húsz évre visszamenőleg megnézzük a magyarországi adatokat, láthatjuk, hogy azokban az évjáratokban, melyekre magas átlaghőmérséklet és aszályos időszak volt jellemző, jobb vörösborok készültek” – emelte ki Teszlák Péter. Ennek oka, hogy a növény különböző védővegyületeket halmoz fel, ami átkerül a mustba és a borba is.

„Ettől a vörösborok sokkal karakteresebb, mélyebb színvilággal rendelkeznek, és erősebb, érettebb polifenol-tartalommal (a vörösbor jellemző antioxidánsaival) bírnak” – tette hozzá.

Teszlák Péter mindemellett hangsúlyozta: az új telepítéseknél szigorúan figyelembe kell venni, hogy az oltványoknál milyen alanyfajtákat használnak fel, és az egyes termőhelyeken milyen alanyfajták kombinációjában ajánlják a telepítést. Azonban – mint mondta – a fajtaváltást nagyon nehézkesnek tartja egy olyan hosszú távra tervezett kultúra esetén, mint a szőlő.

Októberben már a hatodik egymást követő hónapban dőlt meg a globális melegrekord, de idén összesen már nyolc hónapban mértek minden korábbinál magasabb átlaghőmérsékletet, és 2015 első tíz hónapja a legmelegebb volt 1880 óta, 0,86 fokkal meghaladva a 20. századi átlagot.

Csak két alkalommal nem dőlt meg a történelmi hőmérsékleti rekord: a január az eddigi második legmelegebb, az április pedig a harmadik legmelegebb volt.

Az október már 2014-ben is az addigi legmelegebb volt, de az akkori havi átlaghőmérséklet csak 0,36 fokkal haladta meg az évszázados átlagot.

A NOAA klímakutatója, Jessica Blunden kijelentette, hogy 2015 a legmelegebb év lesz a feljegyzések kezdete óta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.