Bihari Zoltán, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója az MNO-nak elmondta: a globális klímaváltozásnak több szempontból is komoly következményei vannak.
Egész Európában probléma, hogy korábban kezd érni a szőlő, így jobban cukrosodik, a száraz borok pedig a magas cukortartalom miatt túl magas alkoholtartalommal erjednek ki. De Amerikában is felbukkant már ez a jelenség, Kaliforniában éppen ezért engedélyezik a víz hozzáadását, és jelenleg olyan technikákon dolgoznak, melyek segítségével mesterségesen csökkenteni lehet az alkoholtartalmat.
„Mi Tokaj-Hegyalján édes borokat termelünk, így nekünk jó, ha minél magasabb a cukortartalom, ám a száraz borok készítésének ez egyáltalán nem kedvez”
– mondta el a szakember.
„A vörös fajták inkább a melegebb klímát kedvelik, így ezek övezete egy kicsit északabbra tolódik” – hívta fel a figyelmet Bihari Zoltán, hozzátéve:
„hazánk egyes borvidékein is el kell gondolkodni azon, hogy inkább a vörösborok irányába kell elmozdulni.”
Mint mondta, ez számukra is problémát okoz, hiszen Tokaj-Hegyalján a hárslevelű és a furmint a legjelentősebb, míg vörösszőlő-termelés a térségben nem folyik. Ám Szekszárd környékén és Egerben akár javulhat is a borok minősége.
A klímaváltozás következtében ráadásul extrém időjárási körülmények is kialakulhatnak. „Az idei nyáron például sokáig csapadékmentes szárazság volt, így mi is azon kísérletezünk, hogy olyan alanyfajtákat találjunk, melyek jobban tűrik a szárazabb körülményeket” – mondta az igazgató, hozzátéve: ahol lehetséges, fajtaváltásban kell gondolkodni, vagy a megváltozott körülményeket jobban tűrő klónokat kell elterjeszteni.
Bihari Zoltán szavai szerint a felmelegedés Spanyolországban eredményezheti a legnegatívabb következményeket – ennek középső részén a szárazság megváltoztathatja, akár el is tüntetheti a szőlőtermelést –, de problémákat okozhat még Portugáliában, Kaliforniában, valamint Olaszország és Görögország déli részén. A többi területen inkább eltolódásra lehet számítani a környezeti feltételekben, ám a bortermelés várhatóan folytatódni fog.