A vártnál is kisebb lehet a deficit

Az NGM államháztartásért felelős államtitkára szerint jövőre felminősíthetik az országot.

Wiedemann Tamás
2015. 11. 28. 7:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvezőbb lehet az államháztartás hiánya idén, mint a költségvetésben szereplő 2,4 százalékos ráta – közölte Banai Péter Benő, Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára a HBLF (Hungarian Business Leaders Forum) által tegnap rendezett XVII. Pénzügyi Csúcstalálkozón. Az államtitkár szerint minden makrogazdasági mutató kedvező, meghaladja az uniós átlagot, így a külföldi pénzpiaci és reálgazdasági befektetők, hitelminősítők ma már nem elutasítják, hanem elfogadják és számos esetben támogatják a magyar gazdaságpolitikát. Az államadósság idén is csökkenhet, de ez jelentős feladat, mert még nem érkezett meg a bruttó hazai termék (GDP) nagyjából két százalékát kitevő uniós forrás a vitatott operatív programok miatt.

Az államtitkár a növekedést segítő további intézkedések közé sorolta rövid távon az eddigi munkaerő-piaci folyamatok megőrzését (a szakképzési és a felsőoktatási rendszer átalakításával), vagy a hitelezési aktivitás erősítését, amit a bankadó csökkentése lehetővé tesz. Banai szerint a hazai gazdaságpolitika elfogadottsága jelentősen javult, és jövőre felminősíthetik az országot. A jövőre nézve komoly kihívásként értékelte a hazai szakemberhiányt és a kínai gazdaság alakulását is, ami befolyásolja a magyar növekedési kilátásokat is. A konferencián Surányi György korábbi jegybankelnök pozitívnak nevezte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) tervezett fejlesztését és a vállalatok tőzsdei megjelenésének támogatását, azt azonban illuzórikusnak nevezte, hogy kis- és közepes vállalatok jelenjenek meg a tőzsdén, hiszen nyugat-európai szemmel a mikrovállalkozás kategóriájába tartoznak.

– A növekedés forrásai elapadni látszanak, miután az európai uniós támogatásokon alapult a gazdaság bővülése, ami jövőre csökkenni fog – mondta lapunknak Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnöke. Szerinte az elmaradt szerkezeti reformok is komoly kihívás elé állítják az országot, mivel saját bázisú növekedési forrása továbbra sincsen hazánknak. – A következő években nem lehet három százalék feletti gazdasági bővülési ütemre számítani, a magyar növekedés pályája hosszú távon valahol egy százalék körül van.

A konferencia miniszteri kerekasztalának résztvevői szerint a hazai gazdaság nem használta ki maximálisan az elmúlt két évtizedben az erőforrásaiban rejlő lehetőségeket, amelyek az elértnél nagyobb növekedést tettek volna lehetővé. Békesi László, a Horn-kormány első pénzügyminisztere szerint az ország a kelet-közép-európai régió sereghajtója lett. Ennek okaként említette, hogy a rendszerváltáskori 50 százalék körüli újraelosztási ráta máig nem változott érdemben. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke is úgy vélte, a korábbi időszakban a gazdaság teljesítménye nem volt elég a versenyképességhez a magas újraelosztás mellett, ezért a költekezést mindig valamilyen külső forrásból fedezték. – Az elmúlt években az uniós forrásbeáramlás lefedte a teljesítményhiányt, a helyzet azonban változik a támogatások 2020 utáni kifutásával – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.