A vízgazdálkodást segíti az EU

Év végére felpöröghetnek a pályázatok, 1600 milliárd forintot lehet felhasználni.

Gyöngyösi Balázs
2015. 11. 17. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapzártánkig több mint 8650 milliárd forintot hívott le a 2007–2013-as európai uniós támogatásokból Magyarország, ezzel lényegében másfél hónappal a december végi határidő előtt teljesítette a 100 százalékos forrásfelhasználásra tett ígéretét a kormány. Így az első és legfontosabb feladat megoldódni látszik, az év végéhez közeledve most már a 2014–2020-as ciklus pályázatainak tömeges megjelentetése miatt fokozódik a nyomás. Tulajdonképpen maga a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János generálta ezt a kényszert azzal a kijelentésével, hogy az évtized végéig hozzáférhető 12 000 milliárd forintnyi brüsszeli pénzre 2017 júniusáig minden felhívást ki kell írni.

Az biztos, hogy a fejlesztéspolitikai intézményrendszerben a munka java még hátravan, jövőre pöröghet fel igazán. Idén ugyanis 45 pályázat jelent meg eddig 1400 milliárd forint értékben, karácsonyig a kabinet tervei szerint további 42 felhívás kerül nyilvánosságra 1600 milliárdos kerettel. A pályázati pénzek mielőbbi elköltése az ambiciózus terveken túl is elemi érdekünk. Brüsszel úgy látja, az EU-s támogatások lehívásának hatékonyságán áll vagy bukik a magyar gazdaság további bővülése. Az Európai Bizottság szerint a tavaly kiugróan dinamikus, 3,7 százalékos reál-GDP-növekedés után kiegyensúlyozottabb növekedési pályára áll a gazdaság. Idén 2,9 százalékra, jövőre pedig 2,2 százalékra lassulhat a növekedés. A megtorpanás azonban csak átmenetinek ígérkezik, mert az uniós források fokozott felhasználásával párhuzamosan 2017-re már 2,5 százalékra élénkülhetünk fel – legalábbis a most rendelkezésre álló információk alapján ezt prognosztizálja az uniós intézmény.

Sok múlik a Környezeti és energiahatékonysági operatív programon (Kehop) is, ez a munkatervezet az integrált közlekedésfejlesztéssel együtt mintegy 2000 milliárd forintot ölel fel. Ennek keretében valósulhat meg több mint egymillió embert érintő árvízvédelmi intézkedés, ebből a forrásból javulhat az évtized végéig 340 ezer ember vízellátása. Emellett 800 ezer fő szennyvizének kezelése válhat hatékonyabbá, továbbá több mint 1,5 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása. A legújabb fejlesztési lehetőség a Kehopon belül a fenntartható vízgazdálkodás infrastrukturális feltételeinek javítása. A kiemelt felhívás 77,8 milliárd forintról szól, a vízügyi igazgatási szervek előzetes kalkulációja szerint várhatóan 15 támogatási kérelem részesülhet pozitív elbírálásban. A vissza nem térítendő támogatás beruházásonként 500 millió és 20 milliárd forint között változhat, az előleg legfeljebb a megítélt összeg 25 százaléka, maximum 300 millió forint lehet. A kapott támogatáson felül értelemszerűen önerőből kell finanszírozni a projektet.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) alá tartozó felhívás a legapróbb részletekig taglalva tíz pontban mutatja be a támogatható tevékenységeket, prioritásként megjelölve az árvíz, belvíz elleni, illetve a vízpótló létesítmények építését és felújítását, úgy mint csőátereszek, szivattyútelepek, zsilipek, partvédő művek. Jut uniós pénz vízszintszabályozásra és vízpótlásra, a brüsszeli forrás fordítható mederkotrásra, iszaposításra, vízi növények terjedésének ökológiai szabályozására is. Minden olyan eszköz beszerzése szabad utat kap, amely hatóságilag „jó állapot eléréséhez és fenntartásához” szükséges, ilyen lehet például a nádvágó, a szivattyú, a hidraulikus kotró, a csatornafenntartó kaszagép, a merülőfal. Ezek szállítása, rakodása is belefér a pályázat kereteibe, azaz utánfutók, trailerek, gépi és kézi emelők.

A projektek műszaki és szakmai tartalmát alapvetően meghatározza, hogy a fejlesztés egyrészt valós társadalmi-gazdasági igényeken alapuljon, másrészt összhangban álljon hazánk vízgyűjtő-gazdálkodási tervében foglaltakkal, illetve a Kvassay Jenő-tervben meghatározott célokkal. A pályázat külön kitér arra, hogy ebből a forrásból nem támogatható a szakaszmérnökségi és igazgatósági telephelyek állagmegóvása, illetve korszerűsítése. Mivel Magyarország gyakorlatilag 2004, az uniós csatlakozás óta folyamatosan csatázik az Európai Bizottsággal a közbeszerzések tisztasága miatt, az NFM-es felhívás egyértelművé teszi, az ennek keretében felvehető pénz nem minősül versenyjogi értelemben vett állami támogatásnak. Pályázni mostantól folyamatosan lehet, hosszú távú befektetésekről lévén szó, a projekttel kapcsolatos pénzügyi elszámolás határideje 2023 vége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.