Célkeresztben a gyors gazdaképzők

Gőgös Zoltán szerint ez a képzési forma lehetett volna jó is, ha másképpen fogalmazzák meg jogszabályt.

Tóth László Levente
2015. 11. 23. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Többször beszélt arról, hogy milyen felháborító módon – lényegében a képzőkkel „összekacsintva” – szerezhetnek aranykalászos gazda képzettséget kétszázezer forintos összegért olyan emberek is, akiknek közük sincs a mezőgazdasághoz. Tényleg így történik ez?
– Ez pontosan így van. A jelenségről már a Hír TV is készített rejtett kamerás felvételt, egy magánszemély feljelentésén túl azonban mégsem történt semmi sem. Persze folyamatban lévő ügyről nem adnak felvilágosítást, de kíváncsi vagyok, mi lesz a vége. Az utóbbi időben ugyanis annyira megnövekedett az ilyen képzéseken végzettséget szerzettek száma – egy év alatt számuk megduplázódott, 103 ezerre nőtt –, hogy az „túlmegy minden határon”. Az eredetileg 400 órás tanfolyam elvégzéséhez ugyanis nem kell mind a 400 órát végigülni, mert sok ilyen képzést végző szervezetnél mostanában könnyített menetrend van a földárverések miatt. Egy ilyen végzettséget igazoló papírral – miután földművesként regisztáltatta magát – már bármely hazánkfia – és ne felejtsük: tagállami állampolgár is – licitálhat a földárveréseken, illetve vehet termőföldet Magyarországon.

– Miért nem jó az, ha valaki a szigorú oktatási rendszer kereteihez képest könnyített módon szerez agrárvégzettséget? Nem a gazdálkodók szellemi frissességét becsülném alá, de adódhat olyan élethelyzet, amikor ez a könnyítés igenis jól jöhet
– Ez is igaz. Mert amikor ez a képzési forma elindult, valóban lehetett volna jó is. Ez kedvező lehetőséget teremtene arra, hogy azok a gazdálkodók, akik bármiféle agrárképzettség nélkül művelgetik már hosszú ideje a földet, képzettséget is szerezzenek hozzá. A gazdatanfolyamokon történő képzés segítségével – az ismeretek megszerzésén túl – jobban összerendeződnének az autodidakta módon megszerzett tudásuk elemei is. Ez a tanfolyam azonban már nem erről szól.

– Akkor miről? Mert ez szívügye Fazekas Sándor agrárminiszternek, az érzékelhető.
– Való igaz, nagy kedvence a miniszternek ez az „aranykalászos”, de belebukott ebbe is. A meghallgatásán is lobogtatta a képzés ismeretanyagát tartalmazó könyvet, mondtam is neki, nem ártana, ha ő is elolvasná néha, mert akkor nem mondana akkora zöldségeket, amilyeneket szokott. Ebben ugyanis valóban használható ismeretek vannak a mezőgazdasági gazdálkodásról, bárkinek a javára válhat, ha ilyen tudással is rendelkezik. Azt ugyanakkor nem tartom helyesnek, ha nem tanítják meg neki a tudnivalókat, a papírt viszont megkapja róla. Mert a gazdaképző tanfolyamokon szerzett képesítést szakirányú végzettségként is elfogadják a földforgalmi törvény szerint. A bonyodalmak ebből adódnak. Pedig ezeket könnyedén el lehetett volna kerülni.

– Mire gondol?
– A törvényben – amely szakirányú végzettséghez és a „földműves” nyilvántartásba való vételhez köti a termőföld-vásárlási lehetőséget – ezt a végzettséget összekötöttem volna a gazdálkodási gyakorlattal. Magyarul: akinek nincs semmilyen végzettsége, de néhány éve valóban gazdálkodik – és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal nyilvántartása is igazolja –, legyen jogosult a föld megvásárlására, ha elvégez egy ilyen gazdatanfolyamot. De nem így fogalmazták meg a jogszabályt. Ez a tanfolyam semmit nem ér azóta, hogy a papíron több száz órás képzésen megszerezhető tudást jóval rövidebb idő alatt próbálják meg átadni.

– Már ha egyáltalán megpróbálják. Beszéltem olyan céggel, amely biztosított arról, hogy december közepére meglehet a papírom, és ezért 150 ezer forintot kértek volna úgy, hogy még be se kellett volna járni a tanfolyamra, elég lett volna elmenni vizsgázni egy vidéki helyszínre. Egy vizsga-előkészítő napot azért ajánlottak, de nem egyszerű gazdapapírt ígértek, hanem gépkezelői képesítést is, kombájnra és traktorra is, bizonyos teljesítményig
– Ezek szerint a földárverések kezdése óta már lementek 150 ezer forintig is. Az elején ez azért még többe került. Az ő szemszögükből persze érthető: pénzt akarnak keresni addig, ameddig ezt így lehet. Amíg hagyják nekik. És láthatóan hagyják, legalábbis egyelőre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.