Durván ekézi az Energiaklub a környezeti hatástanulmányt

Szerintük nem foglalkozik behatóan a keletkező hulladékok kezelésével és a Duna hőterhelésével.

MTI
2015. 11. 12. 16:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a környezeti hatástanulmány számos kulcskérdést nem tisztáz, többször megalapozatlan, illetve elavult és hibás nézetekre hivatkozva teszi állításait.

A tervezett új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta zajlik. Az Energiaklub ügyfélként bejelentkezett az eljárásba és eljuttatta a hatásvizsgálati dokumentumokat értékelő elemzését a Baranya Megyei Kormányhivatalnak, ezt a vonatkozó jogszabály értelmében kötelező figyelembe vennie – közölte a szervezet.

Az atomerőműből származó radioaktív és nukleáris hulladék végleges kezelése környezeti szempontból kulcsfontosságú. A beruházó a hulladékok végleges elhelyezésének problémáját megoldottnak tekinti, miközben az állítást vizsgálatokkal, kutatási eredményekkel nem támasztja alá – hangsúlyozta az Energiaklub.

Hozzátették, a kiégett fűtőelemeket befogadó lehetséges hazai tárolóhely kiválasztása és felkutatása még nagyon korai fázisban tart, és a világon még sehol nem működik ilyen tároló, ez a kérdés igen kritikussá teszi az új atomerőmű engedélyezhetőségét.

Az Energiaklub szerint az új blokkok megfelelő hűtése és ezzel együtt a Duna hőterhelése a környezeti hatástanulmány másik legkritikusabb pontja. A reaktorok hűtését a hatástanulmány friss vizes megoldással tárgyalja, és ez mind környezeti, mind biztonsági kockázatot is felvet – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.