Ez a történet nem a földről, az országról szól

Sallai Róbert Benedek: Helyi fideszes vezér kőműves vállalkozóként simán nyert a pályázaton.

Tóth László Levente
2015. 11. 02. 6:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kormányzati körökből sokat támadják. Nem zavarja?
– A személyemet támadják, mert a politikámat nem tudják. Pedig soha nem akartam politikus lenni. Engem a természet érdekel. Csak azt szerettem volna, hogy hagyjanak úgy élni, gazdálkodni, ahogy szeretnék. De nem így történik, ezért keveredtem bele a politikába. Az első sajtópert egyébként már megnyertem, és legalább egy tucat személyiségvédelmi per van még folyamatban.

– Gazdálkodik is amellett, hogy a Lehet Más a Politika (LMP) színeiben parlamenti képviselő. Mivel a zászló manapság inkább a fideszes potentátoknak áll, magától adódik a kérdés: miért nem a Fideszben politizál?
– Antikommunista nevelést kaptam. Az én családomban ugyanis megrázkódtatást okozott, hogy ’56-ban megverték a nagyapámat. A 80-as évek végén a Túrkevei Református Egyáházközségben még egymagam jártam konfirmációs előkészítőre. Eléggé megviselt, amikor ’94-ben visszajöttek Hornék, és nagyon vártam – szerintem sok emberrel együtt –, hogy jöjjön a Fidesz, és legyen majd egy jobboldali fordulat.

– Jött is. Torgyánnal együtt.
– Igen ám, de amit csináltak, az hozzá nem értő, inkompetens kormányzás volt, főleg az én területemen, akár agrár-, akár vidék-, akár környezetpolitikáról beszélünk. A Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél közvetlenül láttam, hogy Torgyánék egész tárcája egy nagy kudarc volt, a Pepó-korszak pedig totális trauma nekünk, civil zöldeknek. Ráadásul akkor is láttam a Fideszben rejlő gőgöt és arroganciát, amit szintén rossznak éreztem.

– Ez a Fidesz ugyanaz a Fidesz?
– Bár 2007-ben részt vettem az LMP alapításában, 2010-ben úgy vártam a váltást, mint a legszélsőségesebb fideszes. Azt gondoltam, hogy annál rosszabb kormányzást, hazaárulást, mint amit Gyurcsányék műveltek, már nem lehet csinálni. A második Fidesz-kormány első két-három évében még úgy tűnt, megvan az esélye annak, hogy a források jelentős része az elmaradott régiókba kerüljön. Ehhez képest olyan szélsőségesen rossz irányba ment a kormányzás, ami tovább erősítette a negatív folyamatokat. A szaktárcában pedig bíztunk, egészen addig, amíg ott volt Ángyán József. Gyakorlatilag ez kezdett összeomlani nagyjából 2013-tól.

– Ekkor mi történt?
– Amikor az LMP kettészakadt, és megalakult a PM, Schiffer András szólt, hogy „vissza kell jönni”. Nem is nagyon láttam más irányt. Most sem érzem, hogy az LMP tökéletes lenne, de jelenleg nem látok más esélyt az országban.

– Az önmegvalósításra ott a mezőgazdaság. Ott miről tud beszámolni?
– Apám a kárpótlásból szerzett 200 hektár földön gazdálkodott, az első Orbán-kormány alatt ment tönkre, 2003-ban adta el az egész gazdaságot. Azon a pénzen kezdtem el vásárolni én földet, amit tőle kaptam, a testvéremmel együtt. A feleségemmel egymástól függetlenül egyéni vállalkozók vagyunk, így is gazdálkodunk. Saját területünk megközelítőleg 60-60 hektár, ennek a fele is apró blokkokban. Adtam be én is húsz haszonbérleti pályázatot állami földekre, de nem nyertem el egyet se. Pedig nem akartam nagybirtokot kiépíteni, 20-30 hektárakról volt szó külön-külön. Soha nem is vásároltam állami földet. A feleségem 33 hektárt bérel az államtól, mert 2013-ban nyert az egyik haszonbérleti pályázaton. A leánynevén pályázott.

– Ez miért fontos?
– A politikai szerepvállalásom talán közrejátszott abban, hogy a siker elmaradt, de ha soha senki nem is vette figyelembe ezt, akkor is láttam, hogy kik nyernek földbérletet. Helyi fideszes vezér kőműves vállalkozóként simán nyert a pályázaton úgy, hogy előtte nem is foglalkozott ilyesmivel. Aki meg gazdálkodott, az nem. Nem azért mondom mindezt, mert ellenzéki politikus vagyok. Azért vagyok ellenzéki politikus, mert mindezt láttam.

– Attól tart, hogy ugyanez a „mutyi” történik majd az állami földárveréseken is?
– A kormányzat látszatfékjei, azaz, hogy nem lehet majd eladni a földet, nem valós dolgok. Az állami elővásárlási jog például a földforgalmi törvény szerint is megvan, a kérdés az, hogy az állam él-e vele, vagy nem. Nem beszélve arról, hogy ugyanez a törvény a szerzési jogosultság tekintetében alig tesz különbséget a tagállambeli és a magyar állampolgár között; csak a nem uniós magánszemélyekre vonatkozik az a sok szigorúság. A legbiztonságosabb helyen tehát a föld az államnál van, mert ha nincs eladási hajlandóság, akkor a föld soha nem kerül se tagállamihoz, se külföldihez. Ez a lehetőség akkor nyílik meg, ha a föld kikerül a földpiacra, az árverések során pedig ez történik. Veszélybe éppen azzal kerül a magyar föld, hogy a mostani vevők húsz év múlva eladhatják akár uniós állampolgároknak is. De nehogy azt gondolja valaki, hogy itt a nagytőkések földhöz juttatásáról van szó.

– Hogy érti ezt?
– A nagy gazdaságok közül jó néhány szerves része a helyi közösségnek, komoly foglalkoztatóként. Ezeket nem szabad cél nélkül szétverni, ahogy a Fidesz teszi. Most a Magosz (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) helyi kiskirályai lesznek tulajdonosai azoknak a földeknek, amelyeknek még csak a bérletét nyerték el. A bérleti rendszerben még vannak különféle kötelezettségek, a tulajdonláshoz azonban nem párosul ilyesmi, így a mostani bérlők mentesülnek a vállalt kötelezettségek – például állattartás vagy pont a foglalkoztatásbővítés – megteremtése alól. Ők tehát nem lesznek nagy munkahelyteremtők.

– Sokak szerint ez a történet nem is az állami földről vagy a vidékről, hanem a magoszos elitről szól. Ön mit gondol?
– Szerintem ez a történet az országról szól. Az elmúlt 25 évről, amikor az elit már megszerzett magának mindent, és most ahhoz nyúlnak, ami megmaradt. Ellopni nemcsak a privatizálandó értéket lehet, hanem a befolyó bevételeket is. Így jutunk oda: nem lesz a magyar társadalom tulajdonában sem a földvagyon, sem annak az ára. Nem marad se pénz, se posztó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.