Független szakértőket is bevonnának a költekezés ellenőrzésére

Az Együtt felvetésére nyitott volt Papcsák Ferenc, a felügyelőbizottság fideszes elnöke.

MNO
2015. 11. 13. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pápa Levente, az Együtt alelnöke még július végén szólította fel Papcsák Ferencet, a jegybank felügyelőbizottságának fideszes elnökét, hogy „azonnal folytassanak le egy vizsgálatot arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években hogyan költhetett el több száz milliárd forintot felelőtlenül, nem szakmai célokra”.

Akkor védelmébe vette és törvényesnek nevezte a jegybak alelnöke a Magyar Nemzeti Bank műkincsvásárlásait. Gerhardt Ferenc szerint a hasonló beruházás bevett szokás, már korábban is volt rá példa. Az alelnök azt is mondta, hogy a jegybank tulajdonában lévő képeket csak letétbe helyezik el a közgyűjteményeknél, amivel az MNB nem követ el tiltott monetáris finanszírozást.

Ahogy korábban a Magyar Nemzet is írt róla, a bank felügyelőbizottsága az a testület, amely ellenőrizheti az intézmény gazdálkodását, amire most nagy a szükség. Az MNB ugyanis kitalált magának egy olyan programot, és létrehozott olyan szervezeteket, amelyek segítségével – homályos eredetű forrásokból – már több százmilliárd forintot költött el műkincsekre, ingatlanokra, szakemberképzésre. Mindez azért aggályos, mert az MNB-re egészen más feladatokat ró a törvény.

Ezzel kapcsolatban júliusban azt kifogásolta az Együtt, hogy az adófizetők pénzén vesznek műkincseket, amire nincs felhatalmazva a jegybank. Pápa Levente az Indexnek elmondta: Papcsák Ferenc egyetértett vele abban, hogy az MNB pénze közpénz, és a jegybank alapítványai is közpénzt költenek. Noha jelenleg még jogászok vizsgálják, hogy a felügyelőbizottság közvetlenül ellenőrizheti-e az alapítványok tevékenységét is, ahhoz nem férhet kétség, hogy mivel közpénzt költenek, legalább az Állami Számvevőszék vizsgálhatja majd a működésüket.

Az ingatlanos ügyeket, amelyekre nagyjából 90 milliárd forint ment el, a Nyikos László vezette munkacsoport vizsgálja majd, a mintegy 300 milliárd forinttal létrehozott alapítványok köre Madarász Lászlóhoz tartozik, Szényei Gábor András pedig a durván 30 milliárdos Értéktár programot, vagyis a műkincsvásárlásokat nézi majd át.

Pápa Levente szerint Papcsák csütörtöki megbeszélésükön azt mondta, hogy az egyes munkacsoportokat irányító fb-tagok külső és belső munkatársakat is bevonhatnak a vizsgálatba, annak tehát, hogy a politikától független szakértők is részt vegyenek az MNB pénzügyeinek átfésülésében, elviekben nincsen akadálya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.