Hoppon maradhatnak a dohányosok?

A dohánygyártók bekeményítettek, nem szándékoznak megállapodni az ODBE-val, és szállítani sem fognak neki.

MNO
2015. 11. 13. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly decemberben még közösen tiltakoztak a nagy dohánygyárak az ellen, hogy a kormány egy központi dohányellátót hozzon létre. A British American Tobacco (BAT) és a Tabán Trafik ma már valószínűleg nem tartja rossz ötletnek a döntést, miután a kormány úgy döntött: ők hozhatják létre a trafikellátót. Emiatt azonban a többi nagyvállalat, a piacvezető Philip Morris, a JTI és az Imperial az Európai Bizottsághoz fordult az ügyben az Index szerint. Ami korántsem lehet veszett fejsze nyele.

Mi tudunk harcolni – ezt üzente a magyar kormánynak Elzbieta Bienkowska, az Európai Unió belső piacokért felelős biztosa az Indexnek nyilatkozva. A politikus a magyar dohánykereskedelem szabályozását bírálta és úgy fogalmazott: „másutt is van dohánykereskedelmi monopólium Európában, de sehol sem ennyire feltűnő, hogy csak olyanok árusíthatnak dohányterméket, akiknek jó a kapcsolatuk a kormánnyal”.

Lázár János erre úgy reagált, hogy az uniós biztos gyakorlatilag a dohánylobbi szóvivőjévé szegődött, ami szerinte példátlan. „Nyilvánvaló, hogy a Philip Morris érdekeit szolgálva szólalt meg Bienkowska asszony. Nem volt még példa arra, hogy az unió biztosa nyíltan a dohányzás vagy egy dohánycég mellett kampányolt volna. Én tudom, hogy a bizottság elnöke dohányzik, de remélem, ez nem lesz kötelező és nem mindenki csak Philip Morris cigarettát szívhat” – vágott vissza Lázár János.

A magyar kormány egyébként tisztázná, hogy a biztos nyilatkozata csak a politikusé, vagy az Európai Bizottságé is. Az Index mostani cikkében azt írja: úgy tudják, hogy Brüsszelből kérdéseket küldtek a kormánynak a dohány-nagykereskedelem új szabályozásával kapcsolatban, amelyekre december elejéig van idejük válaszolni. Ha nem sikerül meggyőzni őket, akár kötelezettségszegési eljárást is indíthatnak Magyarország ellen.

A dohánygyártók addig is bekeményítettek az oldal szerint, nem szándékoznak megállapodni az ODBE-val, és szállítani sem fognak neki, ami alsó hangon három-négy hétre rúghat. Az ODBE kizárólagos trafikellátási joga november 1-től él, de pont az átmeneti időszakban várható malőrök miatt beiktattak a törvénybe egy kéthetes átmeneti időszakot, így november 17-ig még az ODBE mellett a régi szereplők is szállíthatnak a dohányboltokba.

A trafikosoknak muszáj is volt élniük a lehetőséggel, ha nem akartak áruhiánytól szenvedni: mivel a megállapodás nem akar létrejönni a dohánynagyker és a három nagy gyártó között. November folyamán még mindenki a bejáratott csatornákon szerezte be a Philip Morris, a JTI és az Imperial termékeit. Ennek a lehetőségnek a jövő héttel vége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.