Krimibe fordult a felszámolás?

Egyre nehezebben viselik a Buda-Cash károsultjai, hogy háromnegyed éve hiába várnak a felszámolás befejezésére.

Hajdú Péter
2015. 11. 30. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a Buda-Cash károsultak hiába várnak arra, hogy a felszámoló befejezze munkáját, s átadja a kártalanításhoz szükséges adatokat a Befektető-védelmi Alapnak (Beva), a felszámolást végző Réti László újra kiadott regényéről posztol a legnagyobb közösségi portálon – hívta föl a Magyar Nemzet figyelmét az egyik Buda-Cash-károsult. A brókercég károsultjainak közösségi csoportjában szellemes és felháborodott hozzászólások sorakoznak a hír kapcsán.

Egyikük a következő bejegyzéssel üdvözölte a hírt. – Tisztelt Réti László úr, mi, Buda-Cash-károsultak sok sikert kívánunk az új regénye megjelenése alkalmából. Talán ha a Buda-Cash felszámolását is hasonló erőbedobással végezné, a kilenc hónap alatt már elkezdődhetett volna a kártérítési folyamat, így azonban még azt sem tudjuk, kit milyen kár ért. Egy másik hozzászóló az új regény ajánlójából idéz: – Mindenütt falakba ütköznek, hozzá nem értés, érdektelenség, összefonódások, korrupció. Lehet, hogy önkritika???\" – teszi hozzá, a felszámolás problémáira utalva.

Bármilyen bejegyzések is születnek, egyelőre nem nagyon halad előre a kárrendezés. A felszámolásért felelős Pénzügy Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. továbbra sem válaszol megkeresésünkre, ezért az utolsó nyilvános információ a cég szeptember 18-i közleménye, amelyből csak az derül ki, hogy a hiánytalanul meglévő pénzügyi eszközök kiadása során eddig 2600 ügyfélt értesítettek, s mintegy négyezer átutalást teljesítettek, illetve hogy eddig milyen papírokat találtak meg.

A károsultak azonban nem adják fel. Jelenleg éppen azon gondolkodnak, hogy ismét alkotmányossági panaszt tesznek az ügyben. Korábban azért kezdeményeztek sikeres vizsgálatot, mert a Quaestor kártalanítási törvényben a kormány kizárta a többi brókerbotrány károsultjait a kártalanításból. Az eddig kiszivárgott információk szerint ugyanis a kormány a törvény átírásával ismét csak korlátozott körre terjesztené ki a kártérítési kötelezettséget, az csak a Hungária Zrt. és a Quaestor-károsultakra terjedne ki.

A felszámolási folyamat elhúzódása nemcsak azért bosszantó, mert a károsultak háromnegyed éve hiába várnak a pénzükre, hanem azért is, mert a kártérítési igények leadásának határideje jövő év márciusában lejár, így akár hoppon is maradhatnak, akik erről lemaradnak (cikkünk korábbi változatában a Beva kártérítési kötelezettségéről írtunk, amit ezúton helyesbítünk). Kérdés, ha idáig fajulnak a dolgok, kit terhel majd a felelősség. A Pénzügy Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t, Réti László felszámolót, vagy valaki mást. Ugyanakkor az is kérdés – amelyre többszöri megkeresés után sem kaptunk választ –, mi magyarázza a folyamat elhúzódását, s hogy egyáltalán ellenőrzi-e a valaki a felszámoló munkáját. Ez utóbbi azért különösen érdekes, mert a lapunkat megkereső egykori ügyfél szerint a felszámoló egy határidőt már biztosan elmulasztott: májusban össze kellett volna hívni a hitelezői választmányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.