A feltörekvő gazdaságok nem rendítik meg a fejletteket

Jelenleg úgy tűnik, hogy a feltörekvő gazdaságok nem okoznak komoly károkat a fejlett ipari térségnek.

MTI
2015. 12. 11. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő szakelemzőinek londoni telekonferenciáján ismertetett prognózis szerint a világgazdaság teljesítménye jövőre 2,6, 2017-ben 2,7 százalékkal növekszik a cég által az idei évre várt 2,3 százalékos növekedés után.

A Fitch közgazdászai az Egyesült Államokban azt idén és jövőre 2,5, 2017-ben 2,3 százalékos, az euróövezetben az idén 1,5, jövőre és két év múlva is 1,7 százalékos növekedéssel számolnak. A ház szerint Kína a piacok által rettegett kemény landolás helyett a legnagyobb valószínűséggel inkább „valahogy átvergődik majd” a lassuló növekedéssel jellemzett mostani időszakon.

A cég 2016-ban 6,3, 2017-ben 6 százalékos növekedést vár a kínai gazdaságban az idei évre jósolt 6,8 százalékos bővülés után. A 2017-re szóló előrejelzést a hitelminősítő javította az előző negyedévi globális előrejelzésében szereplő 5,5 százalékról. A Fitch szerint ugyanis a következő ötéves terv időközben ismertté vált előzetes részleteiből arra lehet következtetni, hogy a kínai kormány a 2016–2020-as tervidőszakra évi 6,5 százalékos éves növekedési célt fog kitűzni.

A kínai gazdaság jelenleg az elhúzódó szerkezeti kiigazítási és átegyensúlyozódási folyamat miatt lassul, ám a Fitch megítélése szerint a kínai kormánynak megvannak az adminisztratív és pénzügyi forrásai a kemény landolás kivédésére.

Más nagy londoni házak szerint a piaci szereplők ebben nem ennyire biztosak.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays negyedik negyedéves felmérésében kimutatta, hogy a globális ügyfélkörébe tartozó intézményi befektetők a következő tizenkét hónap fő világgazdasági kockázatának a kínai gazdaság megtorpanását tartják.

A Barclays körkérdésébe bevont 651 befektetési társaság közül a legtöbben – 45 százaléknyian – alapeseti előrejelzésként 6-6,5 százalékos növekedéssel számolnak a kínai gazdaságban a következő egy évben, de egy szignifikáns kisebbség – csaknem 25 százalék – 5-6 százalékos, a válaszadók 5 százaléka pedig 5 százaléknál is lassabb kínai GDP-bővülést valószínűsített jövőre.

Arra a kérdésre, hogy a világgazdaság legnagyobb erőközpontjai közül hol várható a legnagyobb eséllyel negatív növekedési meglepetés, a Barclays-felmérés résztvevőinek relatív többsége – 35 százalék – Kínát jelölte meg.

A Barclays felmérése szerint a globális intézményi befektetői közösség jóval aggasztóbbnak tartja a kínai gazdaság lassulásából eredő világgazdasági kockázatokat, mint az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve várható monetáris szigorítását; ezt mindössze 7 százalék nevezte meg elsődleges piaci kockázatforrásként a következő egy évre.

Ez az arány a Barclays visszatekintő kimutatása szerint kétévi mélypont. A két évvel ezelőtti azonos negyedévben elvégzett felmérés résztvevőinek 40 százaléka tartotta a Federal Reserve monetáris szigorítását a legfőbb piaci kockázatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.