Ha Kína gondban van, azt a világ megérzi

A kínai értékpapírpiacokat jellemző kilengések Londontól New Yorkig megrázták a piacokat.

MTI
2015. 12. 31. 16:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai értékpapírpiacokat jellemző kilengések Londontól New Yorkig megrázták a piacokat, egyes feltörekvő országok devizáit közel két évtizedes mélypontokra lökték, miközben a nyersanyagárak hatéves mélységbe süllyedtek – olvasható a lap év végi összegzésében. Az újság honlapján közzétett írás szerint a kínai tőzsdék nyári összeomlása és a jüan váratlan augusztusi leértékelése megijesztette a befektetőket világszerte, és a következmények reflektorfénybe állították a pénzügyi piac növekvő nehézségeit.

A sanghaji értéktőzsde irányadó indexe december 30-án még mindig 10,5 százalékkal haladta meg egy évvel korábbi értékét, pedig nyár óta több mint 40 százalékkal gyengült. Ezzel a teljesítménnyel jócskán lekörözte a New York-i tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor\'s 500-as mutatójának 0,2 százalékos növekedését, és meghaladta a frankfurti DAX-30 index 9,6 százalékos, illetve a tokiói Nikkei-225 index 9,1 százalékos egy évre visszatekintő emelkedését.
Kína kisebb tőzsdéje, a sencseni még jobban szerepelt: irányadó indexének értéke 66 százalékkal haladja meg a tavaly év végit, és ezzel a világ egyik legjobban teljesítő indexe volt.

Eközben a kínai fizetőeszköz, a jüan rekordmértékben, több mint 4 százalékkal gyengült idén. A pénzügyi rendszer megnyitása nehézkesen haladt a tavalyi indulás után. Az illetékes hatóságok lépéseket tettek a jüan mint globális deviza szerepének erősítésére, jóváhagyták azokat a terveket, hogy a piacok nagyobb befolyással bírjanak az árak meghatározásában, és megnyitották a kötvénypiacot több külföldi befektető előtt. Bírálatokat kaptak azonban piaci beavatkozásaikért, a rossz kommunikációért és olykor ügyetlen intézkedéseikért.

A Goldman Sachs bankcsoport közgazdászai szerint Kína „vitathatatlanul vezető szerepet játszott a globális piacokon” 2015-ben, noha az anyaországban forgó kínai részvényeknek kevesebb mint 2 százaléka, a kötvényeknek pedig kevesebb mint 3 százaléka áll külföldi tulajdonban.
Az idei globális felfordulás Kína felemelkedéséről tanúskodik, Kína világpiaci befolyása tőkepiacának gyarapodásával párhuzamosan növekszik – mondta Ilya Feygin, a New York-i székhelyű WallachBeth Capital brókercég igazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.