Keveslik a tej átvételi árát a termelők

Kisebb állatlétszám mellett is elérhető lenne a nagyobb haszon az Európai Bizottság állásfoglalása szerint.

Tóth László Levente
2015. 12. 23. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem lesz erős vásárlóerő nálatok, nem fog bővülni a tejfogyasztás, csak a felesleg termelődik – mondta állítólag egy olasz tejfelvásárló annak a tejtermelőnek, akinek a tejét folyamatosan vásárolja és Olaszországba viszi – a magyarországi felvásárlási áraknál átlagosan 10 százalékkal magasabb exportáron. A kivitelre szánt tej ára még úgy is magasabb a hazainál, hogy egy év alatt 15 százalékkal esett. Az exporttej felvásárlási ára novemberben literenként átlagosan 86,68 forint volt, a belpiaci átlagár nem érte el a 79 forintot. Ez 20 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint. Nem csoda tehát, hogy nyers tejből két százalékkal többet vittek ki novemberben az előző év azonos hónapjához képest.

A tejfogyasztásra vonatkozó, nyáron kezdődött marketingkampányról valószínűleg nem is hallott az említett olasz felvásárló, mert ha tudná, hogy nálunk van ilyen is, valószínűleg azzal kezdte volna az egészet, hogy „hiába kampányoltok annyit, amíg nincs vásárlóerő ” Pedig a hazai szakértők úgy gondolták, hogy komoly kihívást jelent a magyarországi tejeseknek az uniós tejkvóta-szabályozás áprilisi megszűnése. Vannak ugyanis nálunk kedvezőbb helyzetben lévő tejtermelő országok – például Hollandia –, amelyek a magyarországinál olcsóbban, lényegében dömpingáron kínálják tejtermékeiket. Ezért indította el a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgatósága és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttműködésében idén nyáron a kampányt.

Csakhogy a jelek szerint ennek a kampányolásnak tényleg nem sok eredménye van. Magyarországon májusban már akkor demonstrációt emlegettek a tejesek, amikor a belföldi tejfelvásárlási ár literenként még 80 forint volt. És hiába az azóta hozott uniós villámintézkedések, tejár tekintetében az uniós helyzet nemhogy látványosan javulna, inkább romlik, nagyon optimális megközelítésben stagnál. Az Európai Bizottság legújabb prognózisa szerint ugyanakkor az EU tejfelvásárlása várhatóan 11 százalékkal, 164,1 millió tonnára nő 2025-re. Addig 19 százalékkal javulhat a tejhozam is, egy tejelő tehén átlagosan 8001 liter tejet adna, ezzel párhuzamosan így a tejelő tehenek állománya 8 százalékkal, 21,5 millió egyedre csökkenhet. Amennyiben ez bekövetkezne, akár be is rendezkedhetnének a tejtermelők egy korábbinál alacsonyabb szintű tejárra, hiszen a hatékonyságuk ezt megengedné – vélik ágazati szakértők. Hozzáteszik: Magyarországon – ahol a világon a leginkább koncentráltak a tejelő tehenes telepek, megelőzve még az Egyesült Államokat is – a hatékonyság további növelése, illetve az ebből adódó előnyök kihasználása megfelelő fejlesztésekkel nem jelenthet akkora gondot, mint egyes nyugat-európai versenytársainknál.

A bizottsági prognózis szerint a termelés növekedését a világpiaci kereslet élénkülése és a továbbra is erőteljes belpiaci fogyasztás teszi lehetővé, de nem mindenütt. A tejfelvásárlás várhatóan csökken például Finnországban, Svédországban és Görögországban. A tejfelvásárlás növekedésére pedig leginkább Írországban, Lengyelországban, Dániában, Észtországban és Lettországban lehet számítani. Az EU átlagának megfelelő növekedés várható Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Hollandiában. Ehhez persze nem csak termelői beruházások szükségesek, hanem – ahogyan azt nemrég Mélykúti Tibor, a terméktanács elnöke is megfogalmazta egy szakmai rendezvényen – feldolgozói beruházások is. Az ágazati fejlesztések hiányában – állítja az Európai Bizottság is – nem állhat meg a tejtermelés csökkenése, s indulhat meg a növekedés az Egyesült Királyságban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon.

Az Európai Bizottság adatai szerint az év első kilenc hónapjában Magyarországon – az említett nyomott árak mellett – 5,4 százalékkal nőtt a nyers tej felvásárolt mennyisége az egy évvel korábbihoz viszonyítva. (Az uniós tagállamok közül csak Írországban volt a magyarországinál erőteljesebb, 9,9 százalékos felvásárlásbővülés.) Novemberben a nyerstej-felvásárlás a 2014. novemberit 4 százalékkal haladta meg Magyarországon, ám a 2015. októberitől még így is 4 százalékkal elmaradt. A KSH adatai szerint Magyarországon a tej és a tejtermékek értékesítésének nettó árbevétele 2014-ben 246 milliárd forint volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.