Kijev kész lemondani a Moszkva elleni szankciókról

Ennek feltétele, hogy Oroszország törölje el az Ukrajna elleni élelmiszer-embargót.

MTI
2015. 12. 29. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán parlament a múlt héten fogadott el egy törvényt, amely felhatalmazza a kijevi kormányt, hogy gazdasági szankciókat vezessen be Oroszország ellen Moszkva szabad kereskedelmi övezetre vonatkozó döntése és az élelmiszer-embargó bevezetése miatt. Petro Porosenko elnök kedden írta alá a törvényt.

Ukrajna jelenleg Oroszországgal közös szabad kereskedelmi övezet része, de január 1-jén életbe lép az Európai Unió és Ukrajna közötti szabad kereskedelemről szóló egyezmény. Moszkva bejelentette, hogy ebben az esetben Ukrajnával szemben is alkalmazza az EU-tagállamokkal szemben bevezetett élelmiszer-embargót.

Arszenij Jacenyuk korábban közölte: abban az esetben, ha Oroszország január 1-jén bevezeti a kereskedelmi embargót, Kijev kész „hasonló válaszintézkedéseket” hozni. Kedden azt mondta, hogy az ukrán kormány azután fogad el határozatot az Oroszország elleni büntető intézkedésekről, hogy az államfő aláírja a december 24-én elfogadott „külkereskedelmi” törvényt, ami időközben, kedden meg is történt. A törvény értelmében a kijevi kormány tilalmat vagy korlátozást vezethet be egyes külkereskedelmi műveletekre, illetve megszüntetheti a vámtarifa-kedvezményeket.

Az ukrán gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztérium összeállította azoknak az áruknak a listáját, amelyeknek az Oroszországból való behozatalára vonatkozó tilalom 2016. január 10-ével hatályba léphet. A listán egyebek mellett pékáru, péksütemény, csokoládé, bonbon, hús, hal, kávé, fekete tea, gyermekélelmiszer, füstszűrős cigaretta, sör, vodka szerepel – közölte kedden a tárca sajtóosztálya.

Jacenyuk sajtótájékoztatóján főként gazdasági kérdésekkel foglalkozott. Közölte, hogy Ukrajna tízmilliárd dolláros hitelt vár a Nemzetközi Valutaalaptól 2016-ban.

„Kétségkívül folytatjuk az IMF-programot. Nyugati partnereinktől jövőre tízmilliárd dollár finanszírozásra számítunk” – mondta.

Előzőleg kedden Valerija Hontareva, a jegybank elnöke közölte, hogy az IMF és más nemzetközi szervezetek, illetve partnerországok idén összesen több mint tizenegymilliárd dollár hitelt nyújtottak Ukrajnának.

A kormányfő megemlítette, hogy az ukrán gazdaság növekedése 2016-ban 2 százalékos lesz, ahogyan a jövő évi költségvetési törvényben is számoltak. Mint mondta, a kormány előrejelzése egybeesik a főbb nemzetközi hitelezőkével, főként az IMF-ével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.