Lassan senkinek nem éri meg az eva

Értelmüket vesztik a régi adófajták az általános kulcsok mérséklésével.

MNO
2015. 12. 14. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hetük van a vállalkozásoknak, hogy döntsenek az eva választásáról, ám a megszokottól eltérően most leginkább a speciális adónemben működőknek kell gondolkodniuk a kilépésen. Az egyszerűsített vállalkozói adó ugyanis jövőre még kevésbé éri majd meg, miközben a kata, a kisvállalkozók tételes adója a döntő többségnek eleve sokkal kedvezőbb választás – írja a Világgazdaság.

A személyi jövedelemadó jövő évi egy százalékpontos mérséklése csak felerősíti az évek óta zajló folyamatot: a speciális adónemek helyett sokszor érdemesebb a hagyományosak szerint fizetni a közterheket, mert úgy sokszor alacsonyabbak, mint a kedvezményesnek szánt rendszerek.

A fénykorban – 2006-ban – még csaknem százezren választották a kedvezményes formát, amelynek a nagy előnye az egyszerűsége: a bevételi nyilvántartás, a negyedéves adóelőleg-fizetés és az évenkénti bevallás jelentkezik adminisztrációs teherként csupán. Ehhez párosult a kedvezményes kulcs, amely régen 10 százalék körüli effektív terhelést jelentett.

Ez mára 20 százalék fölé került, ezért az eva igazán már csak azoknak a vállalkozóknak éri meg a társasági adóhoz képest is, akik másodállásban viszik a céget, és nehezen tudnak jelentősebb költségeket elszámolni. Ennek az oka az általános adók mérséklése: a 10 százalékra csökkentett társasági adó és a – jövőre már – 15 százalékos osztalékadó mellett minimális, 10 százalékos költséghányaddal is kedvezőbb a normál rendszerben adót fizetni.

Ma már ráadásul az adótanácsadók általános szabálya, hogy évi hatmilliós bevételig egyértelműen a kata éri meg a legjobban. Igaz, a fix összegben meghatározott adó az alacsonyabb bevételnél jelentősebb terhet hoz: a főállásúaknál évi 650, a másodállásúaknál 350 ezer forintos összeg miatt az adónem másfél-két milliós bevételtől kezdi jobban megérni, mint az eva. Értelemszerűen az adóterhelés hatmillió forintnál a legalacsonyabb.

Hatmilliónál azonban itt nem érdemes több bevételt elérni. Az adóelőny ugyan nem veszik el annak ellenére sem, hogy a határ fölötti bevételt 40 százalékos adó sújtja: annyira alacsony az első hatmillió terhe, hogy az extra magas adó ellenére is bőven kedvezőbb lesz 12 milliós bevételig is a kata, mint az eva. A magasabb bevételnél a hátrány azonban, hogy a katás nem lehet már alanyi áfamentes, ami áfabevallással (és ehhez a számlák gyűjtögetésével) jár. Az meg már magával hozza a könyvelés szükségességét, a maga költségével együtt, ám ha van költségszámla, akkor már a társasági adó éri meg jobban – írja a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.