Méz: a Metro lépett, a Tesco és az Aldi nem

Az Aldiban vásárolt mintákról kiderült, hogy többségük az ipari méz kategóriájába tartozik.

Tóth László Levente
2015. 12. 14. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örülnek a magyar méhészek, hogy egyre több kereskedőlánc veszi le polcairól a botrányt okozó, silány mézkeverékeket, de annak már nem, hogy a történtek ellenére az Aldi üzletláncban Magyarországon egyáltalán nem forgalmaznak magyar mézet – tájékoztatta lapunkat Petrus Lajos, a mézbotrányt kirobbantó Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesülete elnöke. Mint arra felhívta a figyelmet, az összes különböző csomagolású és típusú mézük mind kínai keverék, pedig az Aldi tudja, hogy a kínai méz rossz minőséget takar, mert – az egyesület információi szerint – Németországban tiltja beszállítóinak, hogy kínai mézet használjanak a mézkeverékekben.

Az elnök szerint az Aldi korábban valótlanul állította a Magyar Nemzetnek, hogy a forgalomban lévő mézeik az összetevők és a származási hely tekintetében megfelelnek az előírásoknak. Ennek alátámasztására elküldték lapunknak azokat a vizsgálati eredményeket, amelyek azt mutatják, hogy az Aldi polcairól levett és bevizsgált, Klenáncz József üzletember nevével jelzett méztételek 83 százaléka ipariméz-minőségű, nem kerülhetnének kereskedelmi forgalomba. Mint ismert, a kereskedőláncok közül elsőként a CBA állt az érdekeikért harcoló magyar méhészek mellé, amikor a címkéjükön „EU-s és nem EU-s” eredetűként feltüntetett, általa forgalmazott mézeket egyszerűen leszedte a polcokról. December elején a Spar jelentette be, hogy kizárólag magyar mézzel tölti fel a készleteit az áruházakban, s a jövőben csak magyar, vagy teljes mértékben az Európai Unióból származó mézet forgalmaz. Aztán – ahogy írtuk – pár nap múlva az Auchan is „jó útra tért”, és megkezdte az átállást a magyar mézekre. Mára pedig az derült ki, hogy a Metro is beadta a derekát, és január végéig lecseréli polcairól az „EU-s és nem EU-s” országok címkéjű üvegeket, amelyek valójában Kínából vásárolt anyaggal összekevert mézeket tartalmaznak.

Eredményt persze nem csak a kereskedők hozzáállásától lehetne várni. Az üzletláncok mellett most már az állami szektor is foglalkozik a mézüggyel. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) elkezdte győzködni a brüsszeli illetékeseket arról, nem elég a mostani szabályozás, a mézek címkéjén pontosan fel kell tüntetni az eredetet. Ez Magyarország és a fogyasztók érdeke, hiszen nem mindegy, hogy az EU-n kívüli méz például Argentínából vagy Kínából érkezik-e. Utóbbi országban ugyanis a statisztikai adatok szerint jóval több méz terem, mint amit az ország természeti adottságai lehetővé tennének. Az FM utasítására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei is megszállták a kereskedelmi egységeket, de szemlátomást például az Aldiig még nem jutottak el. Legutóbb azt jelentették be, hogy a Nébih fokozottan ellenőrzi az unión kívülről érkező mézszállítmányokat. Tették ezt annak ellenére, hogy szakemberek szerint a hamis méz nem közvetlenül az unión kívülről érkezik Magyarországra, hanem közvetve, más uniós országból. Ezt pedig az FM is pontosan tudja, hiszen nincs hivatalos statisztika a Magyarországra érkező kínai mézről.

A VIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács-fesztiválon az Év Méze 2015 díj mellett az akácméz-kategória megosztott első helyezését is a keceli Bóna Zoltán méze szerezte meg. A felsőrajki Bakonyi Barnabás ugyan-csak első helyet ért el akácmézével. A legjobb vegyes virágmézet és repcemézet a kaposmérői Hanzel Róbert, illetve a himesházi Háy István küldte be. A legjobbak jövőre a győzelmüket igazoló matricával láthatják el a mézüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.