Nem kapkodtak az állami földekért

Az Alkotmánybíróság döntése nyomán lassan már nem eladnia, hanem vásárolnia kellene az államnak.

Tóth László Levente
2015. 12. 29. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatekintve már jól látszik: igazuk volt azoknak, akik a november közepén kezdett állami földeladásokat előkészítetlennek tartották – nyilatkozta lapunknak egy nagyobb agrártársaság neve elhallgatását kérő vezetője. Az ő cége is érintett a földprivatizációban, mert jelenleg haszonbérlője olyan termőterületeknek, amelyeket a program során dobra vertek. Az előkészítetlenséggel ellentétben azt viszont jónak tartja, hogy a Nemzeti Földalapba tartozó, három hektárnál kisebb földrészleteket nyilvános pályáztatás, illetve árverés nélkül, hirdetmény útján értékesítik. – Örülni kell annak, ha ilyen kis parcellákra találnak egyáltalán valakit, aki meg akarja művelni – fogalmazott.

A Nemzeti Földalapba tartozó, három hektárnál nagyobb földrészleteket árverés útján próbálta értékesíteni a kormány, eddig azonban az árverésekre kiírt földek kétharmada nem kellett senkinek. Volt rá példa, hogy egyes földterületek eladását egy bírósági ítélet nyomán leállították – ez történt Mezőhegyesen –, és voltak érdeklődés hiányában eredménytelennek nyilvánított licitek is. Már az árverések kezdetén nyilvánvalóvá vált, hogy először a lapunk tulajdonosi körével részben megegyező hátterű Mezort-csoporthoz tartozó társaságokat akarták ellehetetleníteni azzal, hogy eladják alóluk az általuk bérelt földet, az új tulajdonosnak pedig jogot adtak volna arra, hogy többszörösére emelje a haszonbérleti díjat. Nos, egyik kívánság sem teljesült: a mezortos meghirdetett földeknek még az ötödét sem adták el, a bérleti díj emelésére irányuló kormányzati szándék pedig kétharmad hiányában elbukott. (A hasonló céllal később elfogadott, feles jogszabály ezekre a területekre nem vonatkozik.)

Az említett társaságokon túl – ugyancsak haszonbérlőként – számos nagy gazdaság is érintett a földeladási ügyben, például az Enyingi Agrár Zrt. és a Hód-Mezőgazda Zrt. Vannak ugyanakkor kedvezményezett nagy cégek is. Az általuk használt állami földeket leginkább már meg sem hirdették eladásra. Továbbá annak érdekében, hogy „a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon”, belőlük is úgynevezett mintagazdaságok lesznek majd. Utóbbiak közé tartozik a például a Csányi Sándor OTP-vezér vállalkozásaihoz köthető Bóly Zrt. és a Dalmand Zrt. – hogy csak az érdekesebbeket említsük. Az első nagyobb összesítés az idei földeladásokról sok részletre rávilágít majd.

A vevői oldalról már most tudható, hogy a felcsúti polgármester családján túl – amelyik kétségtelenül „nagyot szakított” a mostani földprivatizációban – szép számmal vannak a magyar agrárvilágban olyanok, akik – ha kell – sok millió forintot is ki tudnak fizetni a termőföldért. Kiskunfélegyházán például egy Vázsonyi Miklós nevű gazda licitált eredményesen 231 hektárra, 253,4 milliós kikiáltási áron, de Dunapatajon Vadas Andrea is – igaz, két tagban – háromszáztízmillió forintos kikiáltási áron, összesen 213 hektárra. Vannak, akikre valamiért nem vonatkozik a személyenkénti háromszáz hektáros korlát a földtulajdonlás szempontjából, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy egy Fülöp János Norbert nevű földműves Tompán egy 262 és egy 196 hektáros területre licitált eredményesen, a kikiáltási ár sorrendben 361,2 és 300,2 millió forint volt.

A földprivatizáció okán a kormányt is meglephette az Alkotmánybíróság már az árverések közben meghozott döntése, amelynek következtében az államnak a termőföld értékesítéséből befolyó pénzből ismét csak termőföldet szabad vásárolnia. Ez valami olyasmi, mint amikor a kígyó a saját farkába harap – fogalmazott egy forrásunk. Név nélkül nyilatkozó szakértők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy a földprivatizációval a kormány maga veri fel az árakat, indítja be a földpiacot. Ezzel a spekulánsok jól járnak, de az adófizetők biztosan nem, nem beszélve arról, hogy kitől vesz majd az állam földet. Attól, akinek korábban eladta? – teszik fel a kérdést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.