Róna Péter: Az ország végtelenül korrupt

A közgazdász szerint a korrupciós csatornákon keresztül a Magyarországra érkező pénzek szétfolynak.

RZ
2015. 12. 19. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Róna Péter az ATV Szabad szemmel című műsorának vendége volt Pogátsa Zoltánnal és Csillag Istvánnal együtt.

A szakember kijelentette: a korrupciós csatornákon keresztül a Magyarországra érkező pénzek szétfolynak. Noha a gazdasági növekedés idén is vélhetően három százalék körül lesz, a közgazdász úgy látja: ha kivesszük a növekedés számából azt a részt, amely a Magyarországon működő multinacionális cégeknek tulajdonítható, ez a szám nulla. „Ez az ország az uniós pénzekből, a multinacionális vállalatokból és a kivándorlók hazautalt pénzéből él” – jelentette ki Róna.

Kitért rá, hogy a Magyar Nemzeti Bank 360 milliárd forintot – a hazai GDP egy százalékát – költötte különféle, saját maga által meghatározott célokra, például festmények vásárlására. Hozzátette: a nemzetgazdaság tőkeképző képessége a 0 alatt van, ugyanis a honi gazdaság beruházásai még mindig nem érik el az amortizáció szintjét sem.

Kövér László beszédére utalva – amelynek lényege, hogy a nők önmegvalósításának csúcsa a gyerekszülés – Róna Péter annyit mondott: a modern világ arról szól, hogy mindenki alkotóképességét előremozdítsa, de a kormány az ilyen megszólalásokkal azt üzeni a világnak, hogy ebben az országban nincs szükség mindenkire, erre pedig a befektetők azt mondhatják, hogy ebből nem kérnek.

Csillag István, a Medgyessy-kormány gazdasági minisztere a műsorban – a Magyar Telekom és Ákos körül kialakult botrányra reagálva – elmondta: bizonytalanságot okoz, ha a kormány azt üzeni, hogy egy cég nem azt szponzorál, akit akar. Ismert, a Magyar Telekom azután bontotta fel szerződését az énekes-dalszerzővel, hogy egy interjúban arról beszélt: a nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyit keressenek, mint a férfiak.

Ezzel összefüggésben Csillag kijelentette: az elmúlt öt évben nem jött be Magyarországra pluszműködőtőke azon kívül, hogy az itteni bankokat a külföldi anyavállalatok feltőkésítették. Szerinte ettől ugyan nem omlik össze a magyar gazdaság, de világos, hogy a beruházások elmaradásával elmennek hazánkból a képzett munkavállalók, ami csendes leépülést okoz.

Pogátsa Zoltán közgazdász egyebek közt arról beszélt, hogy bár a magyar makrogazdasági mutatók kitűnők, csökkent például az oktatás finanszírozása. „Ha nem képzünk humántőkét, nem lesz elégséges a termelékenység” – figyelmeztetett, hozzátéve: noha Magyarországon a multik és a kis- és középvállalkozások is keresnek embereket, nagyon alacsony hazánkban a foglalkoztatás, „kétszázezer embert pedig egy teljesen értelmetlen, kimenet nélküli közmunkaprogramba dugtunk be”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.