Teljesen eltűnik Svédországból a pénz

Már a hajléktalanok is kártyaolvasókkal mászkálnak, a templomban mobilapplikációval adakozhatunk.

VZ
2015. 12. 09. 21:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai pénzügyi szakportál arról írt: Svédországban sok boltban már el sem fogadják a bankjegyeket és érméket, az ATM-ek pedig már olyan ritkák, mint a telefonfülkék.

Egymillió svédre az Európai Központi Bank adatai szerint 359 bankautomata jut, ez kevesebb, mint a 864 darabos európai átlag fele. Hazánkban ez a szám 482, de ez talán kevésbé magyarázható az elektronikus fizetési módszerek elterjedésével, mintsem inkább a bankrendszer kiépítetlenségével.

A templomban mobilapplikációval lehet fizetni, és egyre kevesebb pénzintézet fogad el vagy ad ki készpénzt.

Ezt mutatja, hogy a forgalomban levő bankjegyek száma 2007 óta jó 30 százalékkal csökkent.

A svédek olyannyira rajonganak a mobilfizetési lehetőségekért, hogy még a hajléktalan újságárusok is kártyaolvasókkal dolgoznak. A nemzeti banknak is előnyös a változás: megszabadul a pénzkibocsátás és -cserélgetés költségeitől. A feketegazdaság is alapvetően készpénzközpontú, hiszen így tudnak nagy pénzösszegek ellenőrizetlenül gazdát cserélni, tehát bizonyos szempontból a bűnözés elleni küzdelmet is segíti a készpénztelenedés.

Ugyanakkor a vásárlások aggasztóan ellenőrizhetővé válnak, a tranzakciók pedig általában díjkötelesek. Ráadásul július óta a negatív kamatok jellemzők, azaz ha az ember bankban tartja a pénzét, az nem hogy nem kamatozik, de egyenesen fogy, évi 3,5 ezrelékkel.

Nick Giambruno szakértő teljes átverésnek tartja a készpénzmentes társadalom ötletét: szerinte ha az ember sem készpénzt nem tud felhalmozni – hiszen nincs már hely, ahol elkölthetné –, sem pedig bankban nem érdemes tartania, mert akkor meg „elfogy”, akkor nem marad más hátra, mint elkölteni. Azaz

ez a „készpénz elleni háború”, amely az így kierőszakolt költésekkel pörgetné a gazdaságot.

Ugyanakkor egyes szakértők szerint ez komoly biztonsági kockázatokat rejt, egyrészt mert minden vásárlásunkra ráláthatnak a bankok, másrészt pedig azért, mert az állam minden megtakarításunkhoz hozzáférhet, ha éppen pénzszűkében van, hiszen – ha csak nem fektetünk aranyba, ingatlanba, részvényekbe – készpénz híján azokat is számlákon lennénk kénytelenek tartani.

Ez történt Argentínában 2008-ban, de magyar példaként említhetnénk a magánnyugdíjvagyon államosítását is. Emellett az állam bármikor korlátozhatná a hozzáférésünket a saját pénzünkhöz, ahogy ez több alkalommal, a válság alatt számos európai országban is megtörtént, legutóbb Görögországban.

A svéd Royal Institute of Technology szerint még az erős IT-szektorral bíró Svédországban is hosszú évek kérdése, hogy teljesen eltűnjön a készpénz, mivel a főként vidéken élő, idősebb emberek számára a mobiltelefon vagy a számítógép használata nehézségeket okozhat.

Hazánkban pedig – a Privátbankár által korábban megszólaltatott magyar szakértők szerint – amúgy is jóval magasabb a készpénzhasználat aránya az optimálisnál, mert az emberek nem ismerik az elektronikus fizetési módszereket, vagy nem bíznak bennük. Emellett – bár a negatív kamatokig nem jutottunk el, de – az MNB alapkamatvágásai, amelyek a banki rátákat is alaposan a mélybe lökték, a tranzakciós illeték 2013-as bevezetése és megduplázása, valamint az ingyenes készpénzfelvétel sem az elektronikus fizetés további terjedését segítették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.