Vigyázzunk az online vásárlásnál!

A profi kiberbűnözők nyilvános hálózaton keresztül könnyen ellophatják a fizetésnél megadott információkat.

MTI
2015. 12. 12. 16:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselete MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: az online veszélyek száma folyamatosan nő, ahogy a vállalatok, úgy a magánfelhasználók információi sincsenek biztonságban, különösen a bankkártyaadatok képviselnek nagy értéket.

A webes vásárlóknak azt tanácsolják, hogy a vásárlásaikat ne bonyolítsák közterületen és szórakozóhelyen elérhető nyilvános és ingyenes wifi-hálózaton keresztül, mivel egy profi kiberbűnöző számára rendkívül egyszerű feladat egy nyilvános hálózaton keresztül belenézni a kommunikációba, és ellopni a fizetésnél megadott információkat.

A szakértők szerint nem tanácsos rákattintani az e-mailben érkező ajánlatokban található linkekre, és az e-mailben érkező promóciós kódokra. Ehelyett inkább egyenesen a kereskedők, webshopok oldalát látogassák meg, és a promóciós kódot kimásolva közvetlenül illesszük be a weboldalon kialakított rubrikába a felhasználásához. Ez a tájékoztatás szerint azért fontos, mert még a leghitelesebbnek tűnő e-mail is származhat az adatokra pályázó hackerektől.

A NetIQ szakértői azt is javasolják, hogy a vásárlók bonyolultabb, számokat illetve kis- és nagybetűket egyaránt tartalmazó jelszavakat használjanak a webshopokban létrehozott fiókokhoz, és azokat a webes áruházakat részesítsék előnyben, amelyek használják az SSL technológiát a vásárlóval zajló kommunikáció és adatáramlás titkosításához. Ennek jele, hogy az oldal URL címe https-sel kezdődik http helyett, és a böngésző címsorának elején egy lezárt lakatikon látható.

Kiemelik azt is, hogy soha ne mentsék el a bankkártya-információikat sem a weboldalakon, sem a böngészőkben.

Januárban és februárban pedig érdemes nagyobb figyelmet fordítani a bankszámlakivonatokra. Csalásra utalhat bármilyen tétel, ami egyáltalán nem ismerős, még akkor is, ha az összeg nem túl nagy. Ha ismeretlen helyről látnak terhelést, azonnal jelezzék a banknak.

A szakértők minden okostelefon-használónak ajánlják, hogy állítsanak be valamilyen biztonsági kódot vagy ujjlenyomat-olvasási kérést a képernyő feloldásához a telefonon – hívja fel a figyelmet a közlemény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.