130 ezer ember: elbocsátásokkal indul az év

A szigorodó jogszabályi környezetet létszámleépítéssel kompenzálják a bankok.

MTI
2016. 01. 01. 7:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június óta 130 ezer embert elbocsátását jelentette be a tíz legnagyobb bank Európában. 2013–14-ben ennél kevesebb, 78 ezer embert, az alkalmazottak 4,1 százalékát bocsátottak el Európa 18 legnagyobb pénzintézetétől. Ez az arány jóval kisebb, mint az Egyesült Államokban, ahol a hat legnagyobb bank munkatársainak 7,3 százalékától vált meg. A 2008-as globális pénzügyi válság felelőseinek továbbra is vezekelniük kell, és csökkenteniük mérlegüket – vélekedett egy alapkezelő szakértője.

A Rabobank volt a legutóbbi pénzintézet, amely bejelentette: megválik alkalmazottai egy részétől, a holland társaság 9000 dolgozót bocsát el.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) korábbi tanulmányában – amelyben világszerte háromszáz nagy bankot vizsgáltak – arra is rámutattak: az euróövezetben a bankok mindössze 30 százalékának volt olyan szerkezete, amely „elfogadható” megtérülési rátával bírt, szemben az Egyesült Államokkal, ahol 80 százalékos ez az arány.

Az amerikai bankok nagyrészt „megtették, amit kellett” a jövedelmezőség helyreállítására, és most felszálló ágban vannak – véli egy elemző. Más bankok, például a Deutsche Bank, a Credit Suisse és a Barclays nem cselekedtek azonnal, majd végül rájöttek, hogy a piac nem fogja megmenteni őket, és alapvető változtatásokat kell végrehajtaniuk.

A technológiai fejlődés és az automatizáció is hozzájárul ahhoz a szakértők szerint, hogy a lakossági bankoknak kevesebb alkalmazottra lesz szükségük a jövőben. Az UniCredit-csoport 2018-ig 1,2 milliárd eurót fordít működésének digitalizálására. Szervezeti felépítését a vezetői szintek csökkentésével és a leánybankok részvényesi struktúrájának átalakításával kívánja egyszerűsíteni – számolt be korábban a pénzintézet.

A bankok életét a gyengélkedő gazdasági helyzet is nehezíti Európában, ahol – a nemrég bejelentett amerikai kamatemeléssel ellentétben – az Európai Központi Bank inkább a monetáris lazítást szorgalmazza, amely csökkenti a bankok egy fontos bevételét, a kamatrésből származó jövedelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.