Javított a Mol kilátásain a Fitch

A Mol szabadkészpénz-forgalmi egyenlegének hiánya valószínűleg mérsékelt és kezelhető marad.

MTI
2016. 03. 24. 17:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő a kilátás javításával egy időben megerősítette a Mol BBB mínusz – a magyar szuverén adósosztályzatnál egy fokozattal jobb – hosszú futamú besorolását.

A lépéshez fűzött londoni elemzésében a Fitch kiemeli azt az előrejelzését, hogy jóllehet a Mol nettó adósságállománya az idén emelkedhet, de szabadkészpénz-forgalmi egyenlegének hiánya valószínűleg mérsékelt és kezelhető marad, ellentétben az olajpiac sok más integrált profilú szereplőjének e pénzügyi mutatójával.

A hitelminősítő közölte, hogy a 2017–2019-es időszakra – osztalékfizetés után számolva – pozitív szabadkészpénz-forgalmi egyenleget vár a Mol esetében.

A Fitch Ratings szerint a Mol és a horvát INA közötti vita kimenetelét a jelenleg folyó két eljárás miatt nehéz megjósolni, de nem zárható ki a Mol szempontjából negatív eredmény, például az INA feletti ellenőrzés elvesztése. A hitelminősítő közölte, hogy ezt a lehetőséget olyan eseménykockázatként kezeli, amelynek negatív hatásai lehetnek a Mol adósprofiljára. A Fitch közölte azt is, hogy nem számol a Mol és Horvátország vitájának rövid időn belüli megoldásával.

A kilátás javításához fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a Molnak csak korlátozott a kitettsége a magyar gazdasággal szemben, mivel jövedelmezőségét jórészt globális tényezők határozzák meg, köztük az olajárak. Ez teszi lehetővé, hogy a Molt a Fitch a BB plusz – vagyis a befektetési ajánlású sávtól egy fokozattal elmaradó, viszont pozitív kilátással ellátott – szuverén magyar adósosztályzatnál magasabb besorolással tarthassa nyilván – áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch hangsúlyozta azt is, hogy a Mol devizaadós-besorolásának potenciális felső határt szab a Magyarországra megállapított BBB szintű osztályzati országplafon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.