Bajba kerülhet a MÁV, nem lesz elég kalauz

Az alacsony fizetések miatt a vasút nem tudja majd pótolni a 2019-ig nyugdíjba vonuló négyezer embert?

Ruzsbaczky Zoltán
2016. 05. 09. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre égetőbb problémává válik a krónikus szakemberhiány az államvasutaknál. Egy múlt heti háttérbeszélgetésen Dávid Ilona vezérigazgató elmondta: toborzásba fogtak, és a hatékony oktatáshoz elkezdték a belső képzési rendszer megújítását is. Csakhogy sok esetben nem az a probléma, hogy nem kopogtatnak elegen a vasúttársaságnál, hanem inkább az, hogy a jelentkezők nem felelnek meg a szigorú követelményeket támasztó egészségi alkalmassági vizsgálatokon, vagy éppen lemorzsolódnak a kötelező képzés ideje alatt.

Ugyanebben a témában Csépke András, a személyszállítást végző MÁV-Start Zrt. vezére azt közölte, hogy a „természetes pótláson túl” a közelmúltban 150 embert vettek fel jegyvizsgálói munkakörbe. Viszont több érdeklődőre lenne szükség a jelöltek kihullása miatt, ehhez pedig jobb munkakörülményekkel és anyagi juttatásokkal kellene vonzóbbá tenni a munkát.

Utóbbi megállapítással a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke is egyetért. Halasi Zoltán az MNO-nak elmondta: a forgalmi munkaerőből (az állomások személyzetére kell például gondolni) száz-kétszáz ember hiányzik, a MÁV-Startnál nagyjából ugyanennyi jegyvizsgálóra és pénztárosra lenne még szükség. Mivel jelenleg valamivel több mint kétezer kalauz és háromezer forgalmista dolgozik a vasútnál, ez viszonylag nagy arányú, 5–10 százalékos hiányzó létszámot jelent. A szakember szerint már évekkel ezelőtt el kellett volna kezdeni felkészülni a nyugdíjazás előtt álló négyezer kolléga pótlására. Most évente ezer ember felvételére lenne szükség, akinek még a szükséges képzést is el kell végeznie.

A magyar vasút ma nem tudja megtartani a munkaerőt, hiányoznak a versenyképes fizetések, rosszak a munkakörülmények – sorolta Halasi. Bérfejlesztésre még elvileg lenne is pénz, viszont az állapotok javulásához szükség lenne a nagy budapesti vasúti csomópontok (mint a Nyugati pályaudvar vagy Kőbánya–Kispest) felújítására is. Egy ekkora beruházásra pedig nincs fedezet a vasútnál, ezt az államnak kellene állnia.

Halasi úgy látja, a jegyvizsgálók olyan alacsony fizetésért dolgoznak, ami ma már nem vonzó a piacon. „Ez sajnos az utóbbi évek hibás bérrendszer-politikájának a következménye. Gyakorlatilag minden év eleji minimálbér-emelkedéssel utoléri a vasúton jegyvizsgálói és pénztárosi munkakörben foglalkoztatottak bérét a legkisebb adható fizetés.”

A szakszervezetek állítólag évek óta hajtogatják, hogy a létszámhiány orvoslására összetett utánpótlási rendszert kellene kidolgozni. „Bár szakmailag ez nem mindig helyes irány, jelen esetben az elsődleges szempont a jövedelemfejlesztés kell legyen, ehhez jönnének a jobb munkakörülmények. Csak nézzük meg a Nyugati pályaudvart, és láthatjuk, mit értünk áldatlan állapotok alatt!” – mondta Halasi.

„Vicc, hogy egy BME-ről frissen kikerült közlekedésmérnök a MÁV-nál bruttó 240 ezer forintos kezdő fizetésre számíthat, miközben szétszedik máshonnan állásajánlatokkal, így meg sem fordul a fejében, hogy a vasúttársasághoz jöjjön” – mutatott rá a versenyképességi problémákra az elnök.

Úgy vélekedett: a több pénz és a jobb munkakörülmények mellett kiszámítható jövőképet kellene nyújtani a vasutasoknak, világossá kellene tenni, hová juthatnak hosszú évek munkájával.

Nemrég 161 embert vettek fel mozdonyvezetői és Flirt motorvonat-vezetői munkakörbe. Erre azért is volt szükség, mert előfordult, hogy csúcsidőben nem tudtak elég mozdonyt kiállítani, ezzel pedig megrendelésektől estek el. A mozdonyvezetők helyzete – mint mindenhol a világon – különbözik a jegyvizsgálóéktól, jellemzően magasabb fizetésért – havonta átlagosan bruttó 400 ezer forintról beszélünk túlórával együtt –, de rendszertelenebb beosztásban dolgoznak. A munkáltató soha nem tudta megmondani, hogy mennyi a létszámigénye, volt, hogy képezni akart, s rá néhány hónapra nem tudott munkát adni sok mozdonyvezetőnek. Nemcsak ezért speciális a helyzetük, hanem azért is, mert a szakszervezet évekkel ezelőtt egyetértésre jutott a MÁV-val abban, hogy inkább túlórával oldják meg a pluszmunkát, mint hogy új embereket vegyenek fel. A munkavállalóknak jól jön a pluszpénz, a MÁV-nak pedig így nem kell állnia az újoncok másfél éves kiképzését és egyéb költségeit.

„A mozdonyvezetői létszám csökkenését kezelni kell, de a szakszervezet azt vallja, hogy nem kell nyakra-főre felvenni és drága pénzért kiképezni új embereket úgy, hogy nem tudjuk, mennyi munkavállalóra lesz ténylegesen szükség pár év múlva” – közölte megkeresésünkre Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke. Kiss szerint a mostani felvételekkel úgy tűnik, „helyreáll a rend”, ezek a fluktuációt kezelik.

Felhívta viszont a figyelmet arra is: az újak egy része csak a modern motorvonatokra kap képzést, ami azt jelenti, kevesebb pénzért fog a mozdonyvezetőkéhez hasonló, rendszertelen életet élni, miközben az évtizedekig elavult mozdonyokon szolgáló mozdonyvezetők nem kapnak esélyt arra, hogy az új járművek vezetését elsajátítsák, pedig ennek költsége mindössze a töredéke az új kollégák képzésének.

A mozdonyvezetői és jegyvizsgálói munkakörben a létszám feltöltése két év alatt valósulhat meg – ezt már a MÁV közölte az MNO megkeresésére. A vasúttársaság tájékoztatása szerint jelenleg 99 mozdony-, 57 motorvonat-vezető képzése zajlik, az első, múlt év májusában indított tanfolyam az idén szeptemberben zárul. 2016-ban további 60 motorvonat-vezető és 90 mozdonyvezető oktatása indul el. Mivel a képzés 12–16 hónapig tart, ezek a dolgozók „igazi” munkaerővé 2017 végén, illetve 2018 első felében válhatnak. A MÁV közlése alapján jelenleg 95 személyszállítási előadó, jegyvizsgáló tanuló van tanfolyamon, és az idén még 240 fő képzése várható.

A vasúttársaság szerint eredményes volt az a toborzási módszer, amely során hangosbemondókon és kijelzőkön keresztül hirdették meg az üressé vált pozíciókat, hiszen csaknem nyolcszázan jelentkeztek, közülük ötszázan harminc év alattiak, vagyis a nyugdíjkorhatártól még messze vannak.

A MÁV közölte: a stratégiai munkakörökben – ilyen például a jegyvizsgálóké – tervezik a bérezés átalakítását, a munkakörök egymásra épülésével a karrierút megteremtését, de szerintük ehhez több pénzre és kedvező kormányzati döntésekre van szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.