Eladhatják az INA-részt

Állóháborúvá alakult az irányításáért zajló olajipari csata.

Illés József
2016. 05. 10. 11:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abban az esetben, ha belátható időn belül nem kezdődnek újra a tárgyalások a horvát INA olajvállalat sorsáról a zágrábi kormánnyal, akkor a Mol Nyrt. vezetése ismét fontolóra veszi INA-üzletrésze eladását – állítják egyes iparági források. Az INA olajcéget 44,84 százalékban a horvát állam, 49,1 százalékban pedig a Mol birtokolja. A felek közti vita arra vezethető vissza, hogy a magyar cég rendelkezik az INA vállalatban az irányítói jogokkal, amelyről nem hajlandó lemondani. Míg a horvát kormány mindent elkövet, hogy megszerezze a menedzsmentjogokat.

A Mol-társaság INA vállalatban lévő részvénypakettjének esetleges értékesítését vetette fel a múlt héten Áldott Zoltán is, az INA igazgatótanácsának elnöke a Globus című horvát hetilapnak adott interjúban. A cégvezető úgy fogalmazott: korábban volt róla szó, hogy potenciális vevők érdeklődtek az INA-részvények iránt, az aktuális körülmények között lehet, hogy nehezebb volna új vevőt találni, de sosem lehet tudni – tette hozzá. Áldott Zoltán arról is beszélt, hogy csaknem két éve tárgyaltak utoljára a Mol és a horvát kormány képviselői, most pedig arra várnak, hogy az új zágrábi kormány tárgyalóküldöttséget állítson fel.

Elemzők úgy vélik: állóháborúvá alakult a két INA-részvénytulajdonos több fronton is zajló vitája. Nincs például előrelépés Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ügyében. A magyar olajvállalat vezetőjét korábban a horvát hatóságok azzal vádolták meg, hogy 2009-ben tízmillió euróval megvesztegette Ivo Sanader volt horvát kormányfőt azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA feletti irányítást. Az ügyben pereket is indítottak a horvátok, amelyek során nem tudták bizonyítani a gyanújukat. Az eljárásokat tavaly nyáron érvénytelenítette a zágrábi alkotmánybíróság. Később, tavaly decemberben pedig egyesítették a Sanader és a Hernádi elleni pereket, de azóta sem történt semmi. A horvát joghatóságok hozzáállását jól jellemzi, hogy csaknem két éve nem képesek például arról dönteni, hogy a peranyagot a Mol kérésének eleget téve lefordítsák-e magyar nyelvre, vagy sem.

A magyar és a horvát oldal között további jogviták is zajlanak. A Mol 2013 novemberében nemzetközi választott bírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen. A Mol a washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához (ICSID) fordult, mert álláspontja szerint a zágrábi kormányzat nem tesz eleget a szerződéses kötelezettségeinek. A horvát kabinet pedig 2014 januárjában az ENSZ Genfben működő nemzetközi kereskedelmi jogi bizottságát (Uncitral) kérte fel a vita rendezésére, azt állítva, hogy a Mol korrupció által jutott az INA irányítási jogaihoz. Egyelőre egyik jogi fórumon sem született döntés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.