Matolcsy unokatestvérei egymást pénzelték

Négyszázmilliós növekedési hitelt kapott a hárommillió törzstőkével rendelkező cég.

Hajdú Péter
2016. 05. 10. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, a jegybank felügyeleti részlegénél is megelégelték, hogy a Szemerey Tamás, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének tulajdonában lévő Növekedési Hitelbank (NHB) különösebb ellenőrzés nélkül osztogatja a jegybank növekedési hitelprogramjába felhalmozott milliárdokat. A Népszabadság fedezte föl, hogy április 27-i dátummal közzétették azt a felügyeleti határozatot, amely szerint négymillió forint bírsággal sújtották az NHB-t, mert több helyütt is megsértette a vonatkozó előírásokat. Kérdésünkre a felügyelet sajtóosztálya közölte, a bírság kiszabásánál figyelembe vették a szabályok ismételt megsértését és annak gyakoriságát, ugyanakkor enyhítő körülménynek számított, hogy a hibák egy részét már orvosolták a banknál. A négymilliós összeg közepes nagyságúnak tűnik az elmúlt két év bírságaihoz viszonyítva. A határozat szövegéből kiderül, hogy a bank nem megfelelően mérte föl a különböző ügyfélcsoportoknak nyújtott hitelek kockázatát. Ezért a vállalati ügyfeleknek adott hitelek kockázatainak azonosítására és kezelésére kötelezik a pénzintézetet. Az is kiderült, a bank ügyviteli rendszere is korszerűsítésre szorul, illetve hogy egyes esetekben nem a valós adatok alapján és nem jogszabályi előírásoknak megfelelően tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének.

Bár nem világos a határozatból, hogy konkrétan mely hitelkihelyezések késztették lépésre a felügyeletet, azért jó az esély arra, hogy rokonoknak, ismerősöknek is jutott a téves kockázatfelméréssel kiosztott milliárdokból. Ilyen eset lehet akár az hitel is, amelyről az RTL Klub számolt be a minap. Eszerint a Szemerey Tamás vezette NHB négyszázmillió forintos hitelt nyújtott egy másik Matolcsy-unokatestvér, Szemerey Szabolcs tulajdonában lévő mikrovállalkozásnak. Szemerey Szabolcs egyébként a jegybanki alapítványok ügyében már a figyelem középpontjába került Szemereyné Pataki Klaudiának, Kecskemét polgármesterének a férje. A csaknem félmilliárdos hitelt még meg is lehetne magyarázni, ha egy, a gazdaságba beágyazott vállalkozásról lenne szó. Azonban a Szemerey Szabolcs tulajdonában lévő Szempont Consulting Kft. mindössze hárommillió forint törzstőkével rendelkezik, s ez lenne a több mint százszor ekkora hitel fedezete. De még azt sem lehet mondani, hogy dinamikusan növekvő és nagy rendelésállománnyal rendelkező cégről van szó, hiszen 2014-ben forgalma mindössze 8,5 millió forint volt, amelyből másfél milliós nyereséget realizált.

Eközben továbbra sem csitulnak az alapítványi költekezések körüli hullámok. Már korábban tollhegyre tűzte a nemzetközi szaksajtó az osztogatást: írt a jegybank zavaros ügyeiről a Financial Times, illetve a The Economist. A napokban az előbbi foglalta össze egy újabb cikkben az ügy tanulságait. Ebben kifejtik, eleve szokatlan, hogy az MNB nyereségének egy részéből ingatlanokat és irodákat, valamint műkincseket vásárol. Az is furcsa, hogy egy ország bruttó hazai termékének (GDP) egy százalékát alapítványokba helyezik, majd kijelentik, ez a pénz elveszítette közpénz jellegét. Andrew Byrne arra is fölhívja a figyelmet, az Európai Központi Bank márciusban figyelmeztette a magyar jegybankot, az alapítványi programok nem kapcsolódnak monetáris feladataihoz, és sérthetik a monetáris finanszírozás európai szabályait. A cikk név szerint említi a Növekedési Hitelbankot a homályos banki ügyletek kapcsán, de a VS.hu tulajdonosának juttatott félmilliárd forintot emlegetve a sajtó befolyásolásáról is ír, illetve fölveti, mindez Orbán Viktor miniszterelnök számára is kellemetlen kérdéseket vethet fel. A jegybank a lapnak küldött válaszában arról írnak, hogy az alapítványokat azért kellett létrehozni, hogy a leghatékonyabban érjék el a társadalmi célkitűzéseket. De a közpénzek helytelen felhasználásának vádját is visszautasították, mondván „az alapítványok vagyoni összetétele, a jelenlegi pénzügyi eszközei és minden szerződés nyilvános, és elérhetőek a weboldalaikon”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.