Egyre több jel mutat arra, hogy Kína stabilizálódik

Gyors javulás azonban nem várható.

MTI
2016. 06. 14. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína ipari termelése nem változott májusban, a kiskereskedelmi forgalom robusztus mértékben növekedett, az ingatlanpiaci aktivitás pedig kissé mérséklődött, de továbbra is nagy volt.

„A gazdasági teljesítmény stabil, és a növekedésösztönző intézkedéseknek köszönhetően a második és harmadik negyedévben valószínűleg újabb növekedési lendületet vesz” – mondta Jing Ulrich, a JPMorgan Chase ázsiai–csendes-óceáni régióért felelős igazgatója. Hozzátette, hogy továbbra is aktív fiskális politika mellett semlegesség felé hajló monetáris politikára lehet számítani, idén még egy kamatcsökkentéssel.

A UBS közgazdásza, Wang Tao is a jelenlegi növekedési ütemmel számol az elkövetkező néhány hónapra, majd némi javulást vár.

A lanyha világgazdasági növekedés miatt a szakértők a biztató kínai gazdasági jelek ellenére sem számolnak lendületes javulással Kínában. „Az Egyesült Államok gazdasága jelentősen lelassult a második negyedévben, és a foglalkoztatás alakulása is messze elmaradt a várakozásoktól, ami hatással lehet a kínai exportra és a kínai cégek külföldi aktivitására” – mutatott rá Jing Ulrich. Mindemellett a beruházások kétharmadát adó privát beruházások növekedése 3,9 százalékra lassult a már eleve gyengének tekintett első négy havi 5,2 százalékról.

Kifejtette: a jelenlegi strukturális lassulásból a szolgáltatások és a fejlett technológiai feldolgozóipar lendülete mozdíthatja ki Kínát. A kínai gazdaság legerősebb növekedési motorja már most is a szolgáltatószektor, amely a GDP 56,9 százalékát adta az első negyedévben. A leggyorsabb növekedés az internetes szolgáltatások, a szórakoztatóipar és a sport területén tapasztalható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.