Falakba ütközik az alapkezelőjét perelő ügyfél

Olvasónk szerint a befektetési jegyeket eladó pénzintézet félrevezette a vásárlókat.

Csécsi László
2016. 07. 11. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc éve annak, hogy a pénzüket ingatlanalapban tartó ügyfeleknek jelentős veszteséget kellett elkönyvelniük befektetéseik értékének esése miatt, de az alapkezelők felelősségéről szóló vita máig sem zárult le. Mint emlékezetes, a 2008-as válság kirobbanását követően tömegek kezdték eladni a befektetési jegyeiket, tartva azok értékcsökkenésétől. Az ingatlanalapokat olyan sokan kezdték visszavenni, hogy az akkori pénzügyi felügyeletnek fel kellett függesztenie azok kereskedelmét. A befektetők pedig tehetetlenül nézték, ahogy a megtakarításaik köddé válnak.

Azt egyébként tudni kell az ingatlanalapokról, hogy másképp működnek, mint például a pénzpiaci alapok, melyek mögött könnyen értékesíthető eszközök állnak. Az ingatlanalapok hátterét adó épületektől nem lehet egyik napról a másikra megválni, így az azokat eladó befektetők csak hosszabb idő után juthatnak hozzá a pénzükhöz, ha eladják a befektetési jegyeiket. Csakhogy a befektetők egy része szerint számos alapkezelő nem tájékoztatta őket erről a körülményről. A szerződés kötésekor hatályos szabályzatban ugyanis csak az aktuális, egy-két napos várakoztatás idejét tüntették fel, elhallgatva a jelentősen hosszabb maximális várakoztatás lehetőségét. A hibás kezelési szabályok az akkori pénzügyi felügyelet hozzájárulásával évekig érvényben lehettek, ugyanis a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete hagyta jóvá azokat.

Lukács János olvasónk még 2006-ban vásárolta meg a befektetési jegyeit, majd 2009. január 5-én, nyereséges árfolyamon igényelte vissza azokat, ám a pénzt csak 2009. május 13-án, 125 napos várakozás után kapta meg, amikor a befektetési jegyek már jelentős veszteséget halmoztak fel. Olvasónk feltételezte, hogy a maximális várakoztatási időről tájékoztatni kellett volna a befektetőket a kezelési szabályzatban, mert a megalapozott döntéshez annak ismeretére szükség lett volna a szerződés aláírása előtt. Véleménye szerint a befektetők jelentős része nem vásárolta volna meg a befektetési jegyeket, ha tisztában lett volna a valós kockázatokkal. Lukács János úgy véli, az alapkezelők üzleti érdekből csalást követtek el, amikor a valóságosnál kedvezőbb színben tüntették fel a befektetési terméküket, és ezzel megtévesztették a befektetőket.

Hogy valóban nem tájékoztatták megfelelően az ügyfeleiket az alapkezelők, az ebben az esetben nem kérdőjelezhető meg, hiszen 2008-ban a pénzügyi felügyelet felhívta figyelmüket a szabályzatok hiányosságára. Az sem lehet kifogás, hogy az alapkezelő azért nem szerepeltette a tájékoztatójában a maximális visszafizetési várakoztatás hosszát, mert ez nem tekinthető jelentős kockázatnak, hiszen a befektetési jegyek értéke az eladás kezdeményezését követő napokban is jelentős mértékben változhat.

A megtévesztés olyan súlyos vétségnek számít, hogy annak okán a szerződések megtámadhatók, ezért a befektető először a bankja és a pénzügyi felügyelet illetékeseihez fordult, de nem ért el eredményt, mivel nem tudta, hogy a szabályozás arra kötelezi az alapkezelőket, hogy a szabályzataikban tüntessék fel a forgalmazásra vonatkozó lényeges információkat. Erre a körülményre kétéves küzdelmet követően, 2011-ben, lapunk közreműködésének köszönhetően derült fény. Ekkor olvasónk kikérte az illetékes ombudsman véleményét is, mivel biztos akart lenni benne, hogy ez alapján megtámadhatja a szerződést. Az ombudsman egyetértett olvasónkkal, így Lukács János 2011. január 26-án a Fővárosi Törvényszéken megtámadta a CIB Bankkal 2006. augusztus 17-én kötött megbízási szerződést.

Ítélet azonban azóta sem született az ügyben, mert a pert a bíróság megszüntette. A per megszüntetésének jogosságát megkérdőjelezi, hogy a Lukács János jogi képviseletét ellátó ügyvéd – állítása szerint – szóbeli megegyezés alapján, csak szívességből volt jelen a tárgyaláson, de valójában nem rendelkezett a befektető hivatalos megbízásával. Olvasónk szerint a bíróság az ügyvédkényszert figyelmen kívül hagyva, a befektető jogi képviseletének hiányában is megtartotta a tárgyalást, ahol az ügyvéd kérésére a pert megszüntette. Olvasónk azóta is az igazáért harcol, de állítása szerint folyamatosan falakba ütközik.

Egy, az olvasónk számára kedvező bírósági döntésnek egyébként szinte beláthatatlanok lennének a következményei: ez alapján mindenki, aki a kezelési szabályzatok rendbetétele előtt vett ingatlanalapot, megtámadhatná a szerződését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.