Hogyan rendezzük adósságunkat?

A sok, csődbe került jelzáloghiteles adós miatt az MNB átütemezésre ösztönzi a pénzintézeteket.

Hajdú Péter
2016. 07. 09. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hangzatos propaganda ellenére nem sokat segített a devizahiteleseken a többlépcsős mentőcsomag, illetve a bankok elszámoltatása. A kilencven napon túl nem teljesítő hitelek aránya ugyan az elszámoltatás előtti 19,4 százalékról 17,3 százalékra mérséklődött 2016 első negyedére, de az Azénpénzem.hu portál számításai szerint a teljes hitelállományon belül nemhogy csökkent volna a nem fizetők aránya, hanem 0,6 százalékponttal nőtt. Ennek magyarázata, hogy jelentősen, 6,8 százalékponttal emelkedett a 90 napon belül késedelmesen fizetők aránya. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy az ide tartozók hamarosan már a 90 napon túl nem fizető adósok közé kerülnek majd.

Hogy valamit tenni kell, azt a jegybankban is érezték, ezért márciusban ajánlást tettek közzé, hogyan kell kezdeményezniük a bankoknak a tartósan nem fizető adósoknál a tartozás átütemezését. Tegnap újabb közleményt bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amelyben részletesen ismerteti a bankoktól elvárt magatartást. Ebben – a márciusban megjelent ajánlásra hivatkozva – arra hívják föl a figyelmet, a fizetési késedelembe esett jelzáloghitelesek számíthatnak arra, hogy a hitelt nyújtó bank – eleget téve az MNB elvárásának – levélben, személyesen vagy telefonon keresi meg, s tesz ajánlatot arra vonatkozóan, miként tudna ismét fizető adóssá válni. A jegybanki elvárás szerint a hitelintézetnek olyan ajánlatot kell letennie az adós asztalára, amely hosszú távon is fizetőképessé teszi az ügyfelet, s így elkerülheti a szerződés felmondását, aminek óhatatlan következménye az ingatlan elárverezése.

A megkereséskor a banknak tájékoztatnia kell az ügyfelet a késedelmes tartozás adatairól. Az együttműködésre hajlandó adósoktól információkat kérhetnek a munkaviszonyukra, jövedelmükre, a hitel fedezeteként megjelölt ingatlan jellemzőire, az életkörülményekre s az esetleges egyéb tartozásokra vonatkozóan. Mindezek alapján ajánlatot tesznek a tartozás átütemezésére. Minden esetben legalább két alternatívát kell eljuttatniuk az adóshoz, s három hónapon belül megegyezésre kell jutni az átütemezésről. A javaslatokban részletesen ismertetni kell – közérthető nyelven – az adott megoldás előnyeit és hátrányait.

Az ajánlás szerint a banki elképzelésnek összhangban kell állnia az adós fizetőképességével. Így a javasolt törlesztőrészlet nem lehet nagyobb az adós, illetve a család jövedelmének felénél, s a család megmaradó havi bevételének meg kell haladnia a létminimum mértékét. Az MNB arra is fölhívja az érintett adósok figyelmét, hogy érdemes végiggondolni, megoldást jelenthet-e számukra az ingatlan értékesítése. Ha például kisebb lakásba költöznek, akkor növekedhet a törlesztésre fordítható jövedelemrész. De megoldás lehet, hogy határozott idejű lakásbérleti szerződést követően, a bérleti jogviszony lejártával vissza tudják vásárolni lakásukat. A jegybanki ajánlás szerint az állami adósságrendező programokban – ilyen a nemzeti eszközkezelő, vagy az eddig népszerűtlen családi csődvédelem – való részvétel is megoldást jelenthet a családoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.