Kínos számok a magáncsődről

Az igazságügyi tárca igyekszik javítani a kudarcos statisztikán.

Horváth Csaba László
2016. 07. 29. 5:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem népszerű a bajba került adósok körében a kormány által tavaly szeptemberben bevezetett családi csődvédelmi intézmény – derült ki Trócsányi László igazságügy-miniszternek egy írásbeli kérdésre adott válaszából. A csaknem egy évvel ezelőtt, több mint félmilliárd forintból felállított csődvédelmi rendszerbe mindeddig csupán 445 adós jelentkezett, annak ellenére, hogy korábban a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség több tízezerre becsülte azok számát, akik várhatóan kezdeményezik az eljárást.

Az igazságügyi tárca ugyanakkor igyekszik „kreatívan” értelmezni a kényelmetlen statisztikákat. A Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselőnek adott válaszból az derül ki: noha 445-en kezdeményeztek magáncsődeljárást, ehhez a számhoz hozzá kell adni az adóstársak, a közeli hozzátartozók és az egyéb kötelezettek – például kezes, zálogkötelezett – számát, valamint az utóbbiakhoz tartozó családtagokat is. Így pedig már egészen más a képlet, ez esetben ugyanis már 983 állampolgárt érint az összesen 626 millió forintból kialakított csődvédelmi intézkedés. Sőt a miniszter úgy véli, mivel az egyéb kötelezettek családtagjaira vonatkozóan a törvény nem ír elő adatszolgáltatást, akár 1100 főre is becsülhető a „csődvédelemmel kedvezményezettek” száma.

A magáncsőd szabályozása egyébként igen nagy késedelmet szenved. Lapunk nemrég beszámolt arról, hogy bár tavaly óta lehet jelentkezni a rendszerbe, még csak két héttel ezelőtt jelent meg a kormány által eddig nem tárgyalt előterjesztés, ami a magáncsődeljárás részletes szabályait tartalmazza.

A magáncsődről szóló jogszabály alapján egyébként legalább öt, de legfeljebb hét évig ellenőrzi a kérelmező költekezését a Családi Csődvédelmi Szolgálat által kirendelt vagyonfelügyelő. A törvény a fizetési nehézségekkel küszködő magánszemélyek adósságrendezését hivatott elősegíteni. Magáncsődvédelmet az kezdeményezhet, akinek van vagyona és törlesztésre fordítható jövedelme, de nem elegendő az adósság törlesztésére. A kérelem feltétele az is, hogy az összes tartozás 2–60 millió forint között legyen, valamint ne haladja meg a magánszemély vagyonának dupláját, és legyen legalább egy olyan tartozás, ami három hónapja lejárt, a még fennálló tartozás mértéke pedig több mint 500 ezer forint. A csődvédelem alatt az adósnak nem kell számolnia végrehajtással és kilakoltatással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.