Magasak a magyar kamatok

Sokat spórolhatnának a lakáshitelesek, ha a szomszédban élnének.

Hajdú Péter
2016. 07. 29. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen csökkentek ugyan az elmúlt években a hazai lakáshitelek kamatai, átlagosan mégis magasabbak, mint akár a régió országaiban, akár az eurózónában – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik tanulmányában. A bankok által felszámított kamatfelár másfél százalékponttal haladja meg a környező országok bankjai által alkalmazott átlagot, és 1,8 százalékponttal magasabb, mint az eurózóna hitelkamatainak átlaga.

A tanulmány rámutat, a rövid, három, hat hónapos kamatperiódusra fölvett hiteleknél alig látszik a magasabb magyar felár, a hosszabb távon fix kamatra szerződött ügyfelek azonban számottevően több kamatot fizetnek, mint a szomszédos országokban élő sorstársaik. Az adatok azt mutatják, ennek ellenére hazánkban kiemelkedően magas a legalább öt évre fix kamatot választó ügyfelek aránya. A tanulmány ezt azzal magyarázza, hogy sokan még emlékeznek a devizahitelek gyorsan felfutó törlesztőrészleteire, és a kockázatot elkerülendő vállalják a magasabb, de állandó kamatfizetést, illetve törlesztőrészletet.

Érdemes azonban azt is megnézni, hogy miért számolnak föl magasabb kamatot hosszabb kamatperiódusra nyújtott hitel után a magyar bankok, mint régiós versenytársaik. Részben azért, mert a válság előtt fölvett devizahitelek közül az átlagosnál sokkal több vált nemfizetővé, s így a pénzintézetek úgy ítélik meg, hogy nagy a kockázata a hosszabb távon fix kamatozású hiteleknek. Annak ellenére így van ez, hogy az elmúlt időszakban nyújtott hitelek esetében már sokkal megfontoltabb volt mindkét fél. Vagyis az ügyfelek is óvatosabban adósodtak el, s a bankok is jobban megnézték, kinek, mire és mekkora kölcsönt adnak. Vagyis ezeknek a hiteleknek a kockázata jóval kisebb, mint a 2008 előtt fölvetteké.

Ez azonban csak az egyik tényező, amely szerepet játszik a magas hitelkamatokban. A bankok minden körülmények között nyereségre, profitra törekszenek, amiben viszont nagy szerepük van a működési költségeknek. Az utóbbi annál nagyobb, minél nagyobb az adott hitelintézet fiókhálózata. A tanulmány ennek kapcsán arra hívja föl a figyelmet, hogy a hazai bankrendszer működési költségei meghaladják a régiós versenytársakét. Ugyancsak emeli a kamatszintet, hogy az átlagos magyar bank kevesebb jövedelmet tud kitermelni egyéb szolgáltatásból, mint a környező országok hitelintézetei. Csökken ugyan a bankadó mértéke, de még létezik, aminek szintén kamatemelő hatása van, hiszen ennek ellenértékét is ki kell termelni a bankoknak.

Problémaként vetődik fel az is, hogy nálunk a lakosság egy része – különösen a ritkán lakott területeken – csak kevés számú bank közül válogathat, s ezért itt csak kevéssé érvényesül a hitelintézetek közötti verseny. Így elmarad annak kamatcsökkentő hatása.

A szerzők rámutatnak, van remény, hogy ha lassan is, de közeledjen a magyar kamatszint a régiós átlaghoz. Ahhoz azonban folytatódni kell a gazdasági növekedésnek, élénkülni kell a bankok közötti versenynek, csökkennie kell a hitelezés veszteségeinek. Ha mindez megvalósulna, az átlag magyar hitelfelvevő havonta négyezer forintot spórolhatna meg, illetve költhetne másra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.