Stabilak maradhatnak a hazai bankok

Az elmaradt növekedés áll az olasz hitelválság hátterében.

Hajdú Péter
2016. 07. 16. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon okozhat-e gondot nálunk, hogy az olasz bankrendszerben egyre nagyobb a nem fizető hitelek aránya? – teszik fel egyre többen a kérdést. Súlyos problémáról van szó, hiszen a magyar bruttó hazai termék (GDP) három és félszerese – az olasznak pedig ötöde –, mintegy 360 milliárd euró az az összeg, amelynek visszafizetése kétséges az olasz bankoknál.

– Olaszországban ebben az évezredben nem volt növekedés, ez adja a mostani bankválság alapját – elemezte az okokat Zsiday Viktor közgazdász. – Ha nincs bővülés, akkor a növekedésre ráállt vállalkozások közül sok nem tudja fizetni a hiteleit. Így halmozódott fel az a sok rossz hitel, amelyek miatt fizetési problémákkal küszködnek az olasz bankok. A megoldás nem egyszerű, mert a jelenlegi uniós bankszanálási szabályok szerint a veszteségeket a részvényeseknek, a kötvényeseknek kell viselniük, nem szabad állami pénzekkel segíteni a bankokat.

– Olaszországban az a gond – tette hozzá –, hogy az uniós és hazai szokásoktól eltérően a pénzügyekben járatlan lakosság is nagy számban vásárolt banki kötvényeket. Zsiday felhívta a figyelmet, hogy a szabályok szerint ugyan nem lenne szabad állami pénzből kisegíteni a bankokat, de valamiféle megoldást mégiscsak találni kellene, hogy a tájékozatlan kisbefektetők ne veszítsék el életük megtakarítását.

Hasonló lehetne a megoldás, mint amit nálunk a Quaestor-kártalanításnál alkalmaztak. Vagyis bár a kötvényesek viselik a terheket, de a kártalanítási alapból megtérítik a kisbefektetők veszteségeit. Erre a mintára egy bizonyos összeg alatt a kisbefektetők számára megtéríthetik az elszenvedett károkat. Így a lakossági befektetők pénzüknél maradnak, de mégis betartották az uniós szabályokat.

Zsiday szerint a Magyarországon működő olasz leánybankok nem kerülhetnek bajba, hiszen a portfóliótisztítás megtörtént, tőkehelyzetük nem problémás. Így ha bajba kerülne is az anyabank, akkor sem rántaná magával a leánybankot. Vagyis nem okozhat gondot a hazai gazdaság és bankrendszer számára a helyzet kezelése.

Róna Péter közgazdász szintén arról beszélt, hogy a 2012-ben bevezetett uniós bankszanálási szabályok nehezítik az olasz bankválság megoldását. Hasonló esetekben az állam kötvénykibocsátással teremti elő a szanáláshoz szükséges összeget, amely jelen esetben mintegy 40 milliárd eurónyi összeget jelent. Kérdésünkre a közgazdász elmondta, nagyon nehéz helyzetben vannak az uniós döntéshozók, mert ha eltérést engedélyeznek a 2012-ben bevezetett bankszanálási szabályoktól, az precedenst teremtene, amit nem akarnak. Amennyiben viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy az olasz állam ne áldozzon adófizetői pénzeket a bankok megmentésére, egy európai szintű bankválság veszélye merülhet fel, amit szintén nem akarhatnak.

A válság hazai hatásáról szólva Róna Péter elmondta, remélhetőleg nem lesz szükség arra, hogy a magyarországi leánybankjait feltőkésítsék az olasz anyabankok. Ez elsősorban a magyarországi bankok hitelállomány-minőségétől függ, ami nem feltűnően rossz. Így jó eséllyel nem lesz szükség a feltőkésítésükre.

Akkor okozhatna gondot hazánkban a mostani olasz bankválság, ha nem találnának megoldást a bankok megsegítésére, azaz nem kapna felmentést a 2012-ben életbe lépett uniós bankszanálási szabály alól. Ez esetben ugyanis uniós szintűvé súlyosbodhat a probléma, és a bankok Európa-szerte nem tudnák hosszú távú kötelezettségeiket rövid lejáratú forrásokkal finanszírozni, mint normál ügymenet esetén. Ha ez a nem kívánt helyzet állna elő, akkor jelenthetne nagy segítséget a bankok megsegítésében az a 267 milliárd forint, amelyet a jegybank a Pallas Athéné alapítványokra pazarolt – tette hozzá.

Az érintett bankok is derűlátók. Az UniCredit közlése szerint a bank tavaly legsikeresebb évét zárta, s a második legnagyobb bankká nőtte ki magát. A CIB Bank sajtóosztályának tájékoztatása szerint anyabankjuk, az Intesa SanPaolo megfelelő céltartalékkal és garanciafedezettel bír, s a felmérések szerint Európa egyik leghatékonyabb bankja, így nem tartanak attól, hogy bajba kerülhetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.