Az IMF is felelős az euróövezet válságáért

A nemzetközi valutaalap Görögországot egy lefelé ívelő adósságspirálba kényszerítette a jelentés szerint.

MD
2016. 08. 01. 14:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) félrevezette saját ügyvezető testületét, szerencsétlen döntések sorozatát hozta Görögországgal kapcsolatban, figyelmen kívül hagyta a közelgő gazdasági válságra utaló jeleket, majd képtelen volt felismerni a probléma méretét, végül rendíthetetlen eufóriával viszonyult az euróhoz és az euróövezethez – írja elemzésében a The Telegraph, melyet az IMF felügyelő testülete, a független kiértékelő hivatal (IEO) friss jelentése alapján készített. A szervezet szerint az IMF is felelőssé tehető a valutaunióban történt adósságválság kialakulásáért.

Az értékelés súlyos problémákra hívja fel a figyelmet az alap tevékenysége kapcsán, úgy mint a felületesség, a rutinszerű működés, valamint az irányításban tapasztalható fejetlenség, melynek következtében nem egyértelmű, hogy végül is ki irányította a szervezetet. Az IEO több esetben képtelen volt megállapítani, hogy bizonyos döntéseket ki hozott meg – írja a The Telegraph.

Az IMF nem rendelkezett tartaléktervvel egy átfogó válság kezelésére, sőt, még csak nem is számoltak ilyen eshetőséggel. Az euró bevezetése előtt a valutaalap csak annak előnyeit hangsúlyozta, noha néhányan már akkor figyelmeztettek rá, hogy az elgondolás alapvetően hibás – áll az elemzésben. Hozzáteszik, az eurózónáról való egyoldalúan pozitív vélekedés éveken át kitartott, az IMF egyszerűen figyelmen kívül hagyta a kockázatokat.

A görögök esetében ráadásul a szervezet saját sarkalatos szabályát szegte meg, amikor 2010-ben úgy folyósított mentőhitelt, hogy nem volt garancia arra, hogy azáltal az ország adóssága kezelhetővé válik, gazdasága javuló pályára állhat – olvasható az elemzésben. Erről a változásról az igazgatótanáccsal nemcsak hogy nem egyeztettek, de nem is értesítették őket róla.

Bár a valutaalap intézkedései a válság tetőpontján érhetőnek tűnhettek, az igazság valójában az, hogy az IMF a mentőcsomaggal feláldozta Görögországot, hogy időt nyerjen az euró és a európai bankrendszer megmentésére – írja a The Telegraph a jelentés nyomán. A helléneknél pedig az első három évben a GDP 11 százalékának megfelelő megszorításokat vezettek be, ez pedig elindított egy öngerjesztő, lefelé tartó spirált – teszik hozzá.

Végezetül a jelentés kiemeli, hogy a segélyek terhét a görög állampolgárokra helyezték, akik ezt a legkevésbé voltak képesek viselni, azt pedig soha senki nem ismerte be, hogy az Európai Unió, az Európai Központi Bank és az IMF alkotta trojka valódi célja a görög mentőcsomaggal a valutaunió megvédése volt. Miközben egyébként Görögország folyamatos kereszttűzben volt sikertelensége miatt, mely ugyancsak a trojka politikájának folyománya, legalábbis részben.

Ha a válság nemzetközi elharapódzásának megelőzése volt az elsődleges célkitűzés, akkor annak költségeit, ha csak részben is, de a nemzetközi közösségnek mint elsődleges haszonélvezőnek kellett volna viselnie – zárul a jelentés.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója szerint összességében a valutaalap válság alatti tevékenysége sikeres volt – írja a The Guardian. Lagarde úgy fogalmazott, az IMF által finanszírozott programokkal sikerült időt nyerni a védelem kiépítésére, sikerült megakadályozni a válság terjedését, valamint négyből három országot – Írország, Portugália és Ciprus – sikerült növekedési pályára állítani.

Görögország esete azonban egyedülálló volt, a kezdeti célok túlzottan ambiciózusnak bizonyultak, a mentőcsomagot pedig a fel-fellángoló politikai válságok és komoly végrehajtási problémák nehezítették, melyek egy a vártnál súlyosabb kimenetelhez vezettek – közölte. Másrészt Görögország példátlan mértékű támogatást kapott nemzetközi partnereitől, melynek köszönhetően az ország az euróövezetben maradhatott, s ez volt a végcél mind a görögök, mind a valutaunió többi tagjának számára is – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.