Egyre több család éli fel a jövőjét

A fejlett nyugati világot fenyegető veszedelem jelei már Magyarországon is megjelentek.

Hajdú Péter
2016. 08. 18. 12:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megugrott a második negyedévben a műszaki cikkek forgalma, amelyben minden bizonnyal szerepe van a júniusi futball- Európa-bajnokság és a jelenleg is zajló olimpia ösztönző hatásának – olvasható a GfK piackutató intézet legfrissebb kutatásában. Örvendetes, hogy a növekvő reálbérből – gazdasági növekedést is hajtó – fogyasztásra is jut. Arról azonban nem szólnak a hírek, hogy a háztartások költekezésének első fél évben mért négyszázalékos bővülése mögött egymással ellentétes folyamatok rejtőzhetnek. Az Azénpénzem.hu elemzése rámutat, nem egyértelmű, hogy a családi kiadások növekedésének forrása kizárólag a reálbér emelkedéséből fakad. A pénzügyi szakportál vezetője, B. Varga Judit a Magyar Nemzetnek elmondta: tapasztalatai azt mutatják, sok családban megkezdődött a szülők, nagyszülők által felhalmozott vagyon fölélése, hogy fedezzék a család, illetve a fiatalok napi, illetve előre nem tervezett kiadásait.

Igaz, a lakosság vagyonának gyarapodását jellemző mutató emelkedett 2015-ben is: fél év alatt fejenként négymillió forintról 4,12 millió forintra növekedett a felhalmozott vagyon, de ez egyre kevesebb kézben összpontosul. A Deloitte idén tavasszal publikált felmérésre szerint amíg hosszú távon a családok 11,6 százaléka tud megtakarítani, addig tavaly ez az arány 10,1 százalékra csökkent. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy tíz családból kilenc máról holnapra él.

Ez az oka annak, hogy az átlag magyar sok esetben kénytelen hozzányúlni az egy-két emberöltő alatt felhalmozott családi vagyonhoz. Példaként említi a portál a végtörlesztést, amikor a devizahiteles csapdába került családok egy része – akinek volt mit pénzzé tenni – kedvező árfolyamon tudott megszabadulni a forint gyengítése miatt folyamatosan emelkedő árfolyamveszteség terhétől. Ehhez azonban nagyon sok esetben egyértelműen nem azonosítható családi segítséget vettek igénybe, a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az 570 milliárd forintra rúgó végtörlesztési összeg feléről van szó. A visszafizetett pénz másik felét bankbetétből, befektetési jegyekből, életbiztosítások visszavásárlásából, devizaeladásból és önkéntes nyugdíj- vagy egyéb pénztári megtakarításból fedezték a családok.

A portál fejtegetése szerint korábban ezek a felhasznált tartalékok rövidebb-hosszabb idő alatt visszaépültek, az utóbbi időben azonban olyan folyamatok figyelhetők meg, amelyek ezt kétségessé teszik. S ez a jelenség nemcsak nálunk figyelhető meg, hanem a világ számos más országában is. A McKinsey Global Institute huszonöt fejlett országban végzett felmérése szerint 2005-ben trendforduló következett be a családok jövedelmi és felhalmozási viszonyaiban. Amíg az azt megelőző hetven évben a fiatalok biztosak lehettek abban, hogy jobban élnek majd, mint a szüleik, nagyszüleik, addig 2005 után ez korántsem garantálható. A felmérés azt mutatja, a vizsgált országokban az emberek 65-70 százaléka, mintegy 540 millió ember vagyona nem nőtt, vagy egyenesen csökkent. S ebben nem csupán a 2008-as válságnak volt szerepe, az csak rövid távon szólt bele a folyamatokba. Hosszabb távon a demográfiai tényezők, mindenekelőtt a társadalom elöregedése erősíti ezt a tendenciát. Ugyanebbe az irányba mutat az is, hogy éppen a születések csökkenő számának köszönhetően egyre kisebbek a háztartások, valamint mind kisebb a családok jövedelme a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyítva.

Mindennek hatására egyre kevésbé bíznak az emberek a globális gazdasági rendszerben. A kutatóintézet a jövőre vonatkozóan alapvető kérdésnek tartja, miként alakul a gazdasági növekedés üteme. Amennyiben marad a jelenlegi alacsony gazdasági bővülés, úgy azt a családok jövedelme szenvedi meg. A kutatók azt is hozzátették, még a gyors növekedés sem eredményezi feltétlenül a jövedelmek gyarapodását, hiszen egyre nagyobb szerep jut a robotoknak, az automatizációnak, ami visszavetheti a béreket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.