Ellenszélben is meglepően jól sikerült a balatoni szezon

A jelentős munkaerőhiány és a változékony időjárás dacára eredményes lehetett a vendéglátósok nyara.

Gyöngyösi Balázs
2016. 08. 29. 9:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többen is arra panaszkodtak, hogy a munkaerőhiány és az elmúlt évekhez képest csapadékosabb, változékony időjárás alaposan visszavetette a balatoni szezont. Lapunk annak járt utána, mindez mennyiben nehezítette az idegenforgalomból élők helyzetét. – Pontosabb képet majd a júliusi–augusztusi statisztikai adatokat látva kapunk, de a Balaton-parti szállásadók beszámolói szerint már most megállapítható, hogy az utóbbi éveket felülmúlta az idei szezon – közölte a Magyar Nemzettel a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége igazgatója. Niklai Ákos szerint a budapesti hotelokkal ellentétben a balatoniak nem tudtak árat emelni, de a vendégéjszakák számával elégedettek lehetnek az üzemeltetők. Pozitívumként említette, hogy erősödött a belföldi turizmus, a vendégek 70 százaléka magyar, illetve hamarabb kezdődött a szezon. Már áprilisban–májusban biztatóan alakultak a foglalási adatok. A szeptemberi–októberi időszakot a nyugdíjas vendégek mellett a konferenciaturizmus lendülete határozhatja meg.

Niklai Ákos szerint a külföldi turizmus egy ideje stagnál, és várhatóan ebben az évben sem emelkedett, ez részben annak tulajdonítható, hogy a többségben lévő osztrák és német turisták egy részének már saját üdülője van a magyar tengernél. Az orosz vendégek növekvő számában arra alapozva bíznak a tóparti vendéglátósok, hogy másfél éves szünet után újra közlekednek menetrend szerinti légi járatok a sármelléki repülőtér és Moszkva között. Az igazgató szerint a kisvendéglőknek viszont súlyos gondot okoz, hogy sokan az étlap helyett legfeljebb az áruházak polcairól válogatnak. Úgy látja, a munkaerőhiány valós probléma, ugyanakkor nemcsak a szakácsokra és a felszolgálókra vonatkozik, hanem a műszaki dolgozókból, karbantartókból, segédmunkásokból, sőt az adminisztrációt végző irodistákból sincs elég. Niklai szerint javulhat a helyzet az étkezőhelyi vendéglátásra vonatkozó áfacsökkentéstől, amely a mostani 27-ről jövőre 18, 2018-ban pedig 5 százalékra mérséklődik. Így több pénz marad majd a vállalkozóknál, akik jobban meg tudják fizetni a munkatársaikat.

Balatonfűzfő polgármestere arról számolt be lapunknak, hogy a két helyi strand idei forgalma a hűvösebb nyár ellenére sem maradt el a tavalyi csúcsszezonétól, ebből arra lehet következtetni, hogy a többi tóparti települést is sok fürdőző választotta. Marton Béla szerint a szezon kezdetére sikerült orvosolni a munkaerőhiányt, ebben sok esetben a közfoglalkoztatás segített. A városvezető szerint nehezebben indult a szezon a versenyszférának, de a büféktől az éttermekig mindenütt idejében toboroztak, ahol eleinte foghíjas volt az állomány. A háromszázmilliárd forintos balatoni fejlesztések visszavonásáról Marton Béla elmondta: bízik abban, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ígéretének megfelelően nem vonnak el forrást, legfeljebb átcsoportosítják azokat. A fűzfői polgármester abban bízik, hogy szeptemberben már világosan lehet látni az átszabott fejlesztési irányvonalakat.

Mint ismeretes, hiába születtek egyedi kormánydöntések, illetve írták már ki a balatoni fejlesztések pályázatainak egy részét, a Magyar Turisztikai Ügynökség mégis átvizsgálja a beruházásokat. A Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke is úgy nyilatkozott érdeklődésünkre, hogy a fejlesztési forrást néhány héten belül felülvizsgálhatja a kormány, kiemelten a turisztikai szempontokat szem előtt tartva. Bóka István – aki Balatonfüred polgármestere is egyben – jelezte, az említett 300 milliárd forintból mintegy 250 milliárdot pályázat kiírásával vagy egyedi kormánydöntéssel lekötöttek, s a tervezett beruházások 90 százaléka nem is közvetlenül turisztikai fejlesztés. Egészséges Balaton-termékek, gazdaság és innováció, közlekedés-, területfejlesztés, humán erőforrás – ezek is ugyanúgy stratégiai irányok a Balatonnál, mint az idegenforgalom. Bóka szerint az idei balatoni szezon nem lehetett rosszabb, mint a tavalyi, de a részletes elemzéssel megvárja a statisztikai adatokat.

A 2014–2020-as uniós ciklusban 95,5 milliárd forint juthat közlekedésre a Balatonnál. Ebben benne van a 710-es számú út, ami a leendő M8-as autópálya, a Balatonkenese és az M7-es között elmaradt három kilométeres szakasz megépítése, autópálya-csomópont és elektromos vasúti kör kiépítése, illetve központi forgalomirányítás a tó körül. Turisztikai fejlesztésre 26,7 milliárd forint juthat, ebből 3,5 milliárd kerékpárutak építésére, 2,5 milliárd borutak kialakítására. A gazdaság fejlesztésére 25,2 milliárd forint lenne fordítható, ebből a balatoni cégek versenyképességére 6,2 milliárd. A vízminőségének javítására 59,2 milliárd forintos a keret – mindez bizonytalanná vált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.