Fura gázügyletet tervezhet a kormány

Magyarországon eddig nem látott gázügyletre készül a Magyar Földgáztároló Zrt.

Illés József
2016. 08. 26. 8:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 120 millió köbméter párnagáz „bérbeadására” jogosította fel az állami gáztároló céget, a Magyar Földgáztároló Zrt.-t, amely a négy hazai kereskedelmi földgáztárolót üzemelteti. A gáztársaság az engedély alapján már pályázatot is hirdetett „gázkölcsön igénybevételére vonatkozó jog alapítására”, az aukciót augusztus 31-én tartják meg. A Világgazdaság írása szerint az állami gázvállalat összesen legfeljebb 22 csomagban ajánl fel olyan párnagázból átminősített mobilgázt (tárolóból kivehető, felhasználható gázt), amelyet szeptember 1-je és 2017. április 15-e között lehet felhasználni, és legkésőbb április 30-ig vissza is kell adni. Ezzel a gázzal a kiírás szerint kereskedni nem szabad, csak felhasználni.

Holoda Attilla, a második Orbán-kormány volt energetikai helyettes államtitkára lapunknak elmondta: ebben az esetben szinte bizonyosan valamilyen fiktív ügyletről lehet szó, amelyet egy meghatározott üzleti érdekcsoport számára találtak ki.

A párnagáz kitárolását ugyanis fizikailag csak akkor lehet végrehajtani, ha valamelyik tárolóban már csak a vízbetörést vagy más károsodást megakadályozó, alapnyomást fenntartó párnagázmennyiség van. Ekkor azonban a párnagáz kivétele miatt tönkremegy a tároló, vagy a későbbiekben csökken a mobilgáz-befogadó képessége. Ilyen nagy hibát azonban vélhetően nem szándékozik elkövetni a kormány, még akkor sem, ha valamilyen kört jelentős üzleti előnyhöz szándékozik juttatni. Így sokkal valószínűbb, hogy a valóságban a tárolóban a párnagáztól fizikailag el nem különíthető kereskedelmi gázkészlet egy részét kívánja rendkívül olcsón piacra dobni a kormány, valamelyik „kiemelt” üzletfele számára.

Az ügylet azon alapulhat – véli a szakértő –, hogy a párnagázt a betároláskor rögzített áron tartják nyilván, s ez a több évvel ezelőtti tarifa sokkal alacsonyabb lehet, mint a jelenlegi beszerzési ár. Emellett a párnagáz kitárolásakor bányajáradékot sem kell fizetni, mert azt már korábban beszedte a kormányzat a párnagázként használt teljes hazai földgázmennyiség után. Az ügyletet leegyszerűsítve: a kormány valószínűleg valamelyik „kiválasztott” gazdasági érdekcsoportnak papíron nagyon olcsón szeretne gázt juttatni – állítja a volt helyettes államtitkár. Szerinte elképzelhető, hogy ezen az ügyleten nem az állam tesz majd szert haszonra, hanem a gázt kölcsönző cégek.

Hozzáértők szerint az ügylet hátterében az állhat, hogy egy kormányhoz közel álló üzleti kör nagyon kedvező gázvételi opcióval rendelkezhet például jövő márciusra, de a társaságnak most van szüksége a földgázra. Ezért kitalálták számára ezt az eddig sem idehaza, sem külföldön nem alkalmazott párnagáz-kölcsönadási trükköt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.