Kétfelé szakadt Magyarország

Megtévesztők a kiskereskedelmi adatok, a régiók zömében esett a forgalom.

Wiedemann Tamás
2016. 08. 04. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan bővült az elmúlt három évben a hazai kiskereskedelmi forgalom. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint júniusban 5,7 százalékkal nőtt a forgalom tavaly júniushoz képest. A fogyasztás bővülése mögött elemzők szerint az állhat, hogy nőttek a reálbérek, emelkedett a hazai foglalkoztatottság, és csökkent a személyi jövedelemadó kulcsa, de a jelenségben szerepe lehetett a vasárnapi zárva tartás feloldásának is. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője azt is hozzátette, hogy a júniusi hónapban a nem élelmiszer jellegű boltok forgalmának 9,7 százalékos bővülése a labdarúgó-Európa-bajnokságnak köszönhető, hiszen ennek következtében megnőtt az elektronikai és egyéb tartós fogyasztási cikkek, valamint a szurkolói kellékek vásárlása.

A KSH első negyedéves számai szerint a forgalmi adatokat tekintve óriási különbség van az ország egyes részei között. Miközben a fővárost is magában foglaló Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon jelentősen növekedett a kiskereskedelmi forgalom, az ország nagy részén kevesebbet vásároltak az emberek tavalyhoz képest. Virovácz Péter szerint a foglalkoztatottsági és munkabéradatok alapján hasonló a helyzet. – Nagyban függ a fogyasztás attól, hogy mekkora jövedelem áll rendelkezésre az egyes régiókban – mondta az elemző. A KSH adatai szerint a legjobban Budapesten és a főváros környékén, vagyis a közép-magyarországi régióban lehet keresni, ahol az alkalmazásban állók átlagosan nettó 204 ezer forintot visznek haza havonta. Jól látszik, hogy ebben a régióban 14,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Ennél kevesebbet keresnek a nyugat-dunántúliak, akik 155 ezer forintot visznek haza hó végén, nem véletlen, hogy a kiskereskedelmi forgalom itt már csak 5,7 százalékkal nőtt az első három hónapban az egy évvel ezelőttihez képest. Ez természetesen még mindig jelentős bővülés, az Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon azonban már 4,6 százalékkal visszaesett az üzletek forgalma az első negyedévben. Nem meglepő, hogy a bérek – szintén első negyedéves adatok alapján – ezekben a régiókban a legalacsonyabbak. Az Észak-Alföldön 130 ezer forintos, míg a Dél-Dunántúlon 138 ezer forintos nettó munkabért keresnek átlagosan havonta az ott élők.

A statisztikát az is torzítja, hogy Budapesten és környékén van bejelentve a legtöbb csomagküldő és internetes szolgáltató cég székhelye. Ez az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, amelynek növekedési adatai a közép-magyarországi régió kiskereskedelmi forgalmát erősítik.

Érdekesség, hogy tavaly 5,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom úgy, hogy az ország minden régiójában emelkedést mért a statisztikai hivatal. Ebben az esetben is megfigyelhető a kettősség: a szegényebb megyékben csak három százalékkal bővült az üzletek forgalma, miközben a két leggazdagabb régióban 7-9 százalékkal jobb eredményt ért el a szektor.

A kiskereskedelembe nemcsak a klasszikus üzletek számítanak bele, hanem a benzinkutak forgalma is. Az üzemanyagok ára továbbra is alacsony szinten mozog, ami a forgalom növekedését nagyban támogatja. Elemzők ezért arra számítanak, hogy a tavalyi évhez hasonló, öt százalék feletti forgalomnövekedés várható idén is. Nagy kérdés azonban, hogyan alakul az ország különböző régióiban a fogyasztás, csökkennek-e a különbségek az egyes megyékben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.