Komoly béremelés jön a románoknál

Tovább nyirbálják az áfát is.

MTI
2016. 08. 01. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában két olyan törvény is hatályba lépett augusztus 1-jétől, amelyek nyomán emelkedik a jövedelmek egy része. A közszférában a dolgozók mintegy felét érinti az a béremelés, amely egyebek mellett arra hivatott, hogy megszüntesse az államigazgatásban dolgozók közötti igazságtalan bérkülönbségeket. A legjelentősebb fizetésemelések az egészségügyben vannak, a közoktatásban a pályakezdő pedagógusok jövedelme átlagosan 10 százalékkal nő.

A béremelés az idén 870 millió lejes (60 milliárd forint) többletkiadással jár, 2017-ben viszont már 2,3 milliárd lejjel (158,5 milliárd forint) kell többet költenie az államnak a bérekre. Az érintett közalkalmazottak szeptembertől kapják meg először az emelt fizetést.

Szintén augusztus 1-jétől lépett hatályba a nyugdíjas törvényhozóknak extra nyugdíjat előíró jogszabály. Ennek értelmében egy teljes mandátum után 1500 lejjel (105 ezer forint) egészítik ki a volt képviselők és szenátorok alapnyugdíját, két mandátum esetén 3100 lejjel, a több mint három mandátummal rendelkezőknek pedig 4600 lejjel. Júniusban a havi átlagnyugdíj 930 lej (65 100 forint) volt Romániában.

Szintén augusztustól lépett hatályba az a rendelet, amely 9 százalékos kedvezményes áfát vezet be a mezőgazdasági szolgáltatásokra és nyersanyagokra. Romániában az idén 4 százalékponttal, 20 százalékra mérsékelték az általános áfakulcsot, tavaly júniustól valamennyi élelmiszerre kiterjesztették a 9 százalékos kedvezményes áfát. Január 1-jétől újabb egy százalékponttal, 19 százalékra mérséklik az általános áfakulcsot.

Románia az idei évre 2,95 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vállalt, amit a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság sokallt. A nemzetközi szervezetek és román gazdasági elemzők is figyelmeztettek, hogy a költségvetést terhelő intézkedések és az adócsökkentések következtében a deficit 2017-ben meghaladhatja a GDP 3 százalékát, és felborulhat a román makrogazdasági mutatók egyensúlya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.