Külföldieknek kedvez a földpolitika

A Magyar Népfőiskolai Társaság szerint az állami földtulajdont nem csökkenteni kellene.

Tóth László Levente
2016. 08. 26. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Népfőiskolai Társaság azt is felrója a kormánynak, hogy ígéretével ellentétben eddig semmit sem sikerült visszaszereznie a külföldiek által jogtalanul használt „egymillió hektár” földből (egyes becslések a külföldiek által birtokolt földterületet „csak” ennek a felére teszik, de nincs megbízható nyilvántartás), és a további külföldi földszerzésnek sincs gátja. Lapunk ezzel kapcsolatban megkereste a Földművelésügyi Minisztériumot is, de lapzártánkig nem kaptunk választ. Az elemzés szerint elmaradt a nagybirtokrendszer lebontása, valamint a családi gazdaságok megerősítése is.

– Az új földforgalmi törvény képtelen megvédeni a magyar földet mind a külföldiektől, mind a spekulánsoktól – ért egyet a társaság értékelésével Magyar Zoltán. A Jobbik országgyűlési képviselője szerint ezt bizonyítja az is, hogy az új törvény miatt kötelezettségszegési eljárás indult Brüsszelben, amely – a magyar gazdák számára kedvezőtlen döntés esetén – tágra nyithatja a kaput a jogi személyek, így a külföldiek földtulajdonszerzése előtt is. Így bárki – akár nem uniós polgár is – bejegyeztethet az Európai Unióban céget, és ez alapján majd földet vásárolhat nálunk.

A Kisgazda Polgári Egyesület sem támogatja az állami földek eladását, illetve azt sem, ahogyan a kormány a befolyó bevételekről rendelkezik. Az egyesület a napokban emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Földalapról szóló törvény értelmében az állami földek eladásából származó bevételt – az Országgyűlés más irányú döntése nélkül – a mezőgazdaság fejlesztésére, a vidék javára kell felhasználni. Ám Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap azt jelentette be a kormányinfón, hogy a földeladásból származó 270–300 milliárd forintot adósságcsökkentésre használják fel, és erről önálló javaslatot nyújtanak be az Országgyűléshez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.