Leállt az energiapiaci terjeszkedés

Nem lesz semmi az EDF Démász és az Elmű–ÉMÁSZ-csoport beharangozott állami felvásárlásából.

Illés József
2016. 08. 04. 5:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lekerült a napirendről a szegedi központtal működő dél-alföldi áramszolgáltató, a francia tulajdonosi hátterű EDF Démász Zrt. állami kivásárlása – értesült lapunk iparági forrásokból. Az áramcéget az állami kézben lévő rezsiholding, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. vette volna meg, a sajtóhírek szerint 121 milliárd forintért. A tranzakció lezárását korábban július elejéig ígérte az ENKSZ.

Az EDF Démász 755 ezer egyetemes (lakossági) és szabadpiacon vételező ügyfelet lát el villamos energiával, és 32 ezer kilométeres elosztóhálózatot üzemeltet. A cégcsoport 1995 óta működik Magyarországon. A társaság birtokolja a Budapesti Erőmű Zrt.-t is (vagyis a kelenföldi, a kispesti és az újpesti erőművet), emellett külön a leányvállalatai foglalkoznak villamosenergia-elosztással és -kereskedelemmel is.

Az ügylet meghiúsulása elemzők szerint politikai és anyagi okokra egyaránt visszavezethető. A kormányzat számára ugyanis ma már kevésbé fontos a korábban sokat hangoztatott rezsicsökkentési tervek megvalósítása. Így az energetikai cégek állami felvásárlása is háttérbe szorult. Egyes szakértők úgy vélik: a kormány végleg elvetette a tavaly ősz óta a kabinet asztalán lévő vállalatkivásárlási terveket, amelyet még a közelmúltban nyugdíjazott Németh Lászlóné, a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár készített. Az irányváltásra utal Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter február közepén tett nyilatkozata is, amely szerint nem valószínű, hogy a korábban bejelentett államosítási ügyletek a 2018-as választásokig befejeződnek. Lázár úgy fogalmazott: a kivásárlásokkal kapcsolatban nem zajlanak konkrét tárgyalások, csupán előkészítő beszélgetések, de a cégfelvásárlások hozzávetőleges költsége akár az 1000 milliárd forintot is elérheti.

Ekkora összeg pedig a szakértők szerint nem áll a kormányzat rendelkezésére erre a célra. Némethné korábban azzal számolt, hogy nem költségvetési forrásokból, hanem 2018-ig az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. által nyújtott hitelből finanszíroznák a felvásárlásokat. Később pedig szóba kerülhetett volna a lakosság, illetve befektetők bevonása, valamint nemzetközi kölcsönök igénybevétele. Az MFB-hitelek felvételét azonban Brüsszel feltehetően nem nézné jó szemmel, mivel gyanakvásra adhatna számára okot az állami bank és az ugyancsak állami rezsicég közötti százmilliárdos nagyságrendű „ködös” ügyletek elszaporodása – vélik elemzők.

Az EDF Démász megvásárlásának az elmaradása nem az első meghiúsult üzlet. Az eredeti tervek szerint ugyanis – amelyet széles körű propaganda-hadjárattal harangozott be a kormányzat – az állami rezsicég, az ENKSZ Zrt. még januárban átvette volna a német RWE energetikai konszern irányítása alá tartozó Elmű–ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt.-t, több mint kétmillió budapesti, főváros környéki, illetve észak-magyarországi áramfelhasználó ügyfelével együtt. A tavalyi év végére ígért szerződéskötés azonban máig sem történt meg az Elmű–ÉMÁSZ társaságcsoport és az ENKSZ között, és szakértők szerint idén már nem is születik meg az egyezség a felek között.

Az Elmű–ÉMÁSZ csoport tulajdonosa, az RWE még tavaly májusban írt alá szándéknyilatkozatot a kormányzat képviselőivel lakossági üzletágának eladásáról. Az Elmű–ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt.-t az állami ENKSZ egyes források szerint néhány tíz milliárd forintért venné meg. A korábbi elképzelések szerint első lépésben az üzletrész felét ez év január elejétől, másik 50 százalékát pedig 2017. január 1-jével vette volna át az állami közműszolgáltató cég.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.