Maradt a káosz a kéményseprésben

Továbbra is megfelelő felszerelés és eszközök nélkül végzik a szakemberek az ellenőrzéseket.

Illés József
2016. 08. 08. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a kormány szerint mindenhol zökkenőmentesen működik a kéményseprés, ahol július 1-je óta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szolgáltat, ezt nem tudta megerősíteni lapunknak a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke. Vámos Csaba ellátogatott több helyszínre is, és úgy látja: Nógrádhoz hasonlóan Heves és Hajdú-Bihar megyében sem működik megfelelően a kéményseprő-ipari szolgáltatás. Mint hozzátette: káosz uralkodik a többi 12 megyében is, ahol az OKF vette át a feladatot. A katasztrófavédelem nem tartja be a kéményseprő-iparág működését szabályozó, július eleje óta hatályos belügyminisztériumi rendeletet, amelynek elkészítésében egyébként a katasztrófavédők is részt vettek. Az OKF által alkalmazott szakemberek ugyanis nem kaptak megfelelő felszereléseket, munkavédelmi eszközöket, mérőműszereket, járműveket, és a legtöbb körzetben nincs biztosítva számukra az előírt tisztálkodási lehetőség sem. Az ágazati szabályozásban előírják, a kéményseprőknek 28 eszközre van szükségük ahhoz, hogy el tudják végezni a munkájukat. Számos esetben ebből 17-18 nem volt a szakembereknél. Az előírások megsértése miatt azonban nem kell bírságra vagy büntetésre számítaniuk a katasztrófavédőknek, mert ez a szervezet gyakorolja önmaga felett a szakmai ellenőrzést. – Saját magát pedig nem valószínű, hogy elmarasztalja a szervezet – jegyezte meg az elnök.

Vámos Csaba érthetetlennek tartja, hogy az OKF miért nem volt képes nyolc hónap alatt felkészülni a kémény-ellenőrzési feladatok ellátására a rábízott 1835 településen, amikor az adófizetők pénzéből a szervezet még tavaly kapott 5,7 milliárd forintot erre a célra. Az érdekvédelmi vezető hozzátette: az OKF felkészületlenségét jól mutatja, hogy ottjártakor Nógrádban a katasztrófavédelem állományában még egyetlen kéményseprőmester sem volt, pedig ilyen szakember nélkül nem végezhető a füstelvezető ellenőrzési szolgáltatás. A szakember hozzátette: folytatja az országjárást, és a tapasztalatairól továbbra is tájékoztatja az OKF-et felügyelő belügyi tárcát, a Miniszterelnökséget vezető minisztert, Lázár Jánost, valamint a közvéleményt.

A szakszervezeti vezető megerősítette: a kéményseprő-ágazat továbbra sem fogadja el azt a rendelkezést, amely szerint július elejétől csak kétévente kell ellenőrizni a gázüzemű fűtőberendezéseket az eddigi évi egy alkalom helyett. Az ellenőrzések ilyen mértékű ritkítása ugyanis óriási mértékben növeli a fűtési balesetek kockázatát. A szakember emlékeztetett: a közelmúltban magánszemélyként népszavazási kezdeményezést nyújtott be. A referendumon azt a kérdést tették volna fel: „Egyetért-e ön azzal, hogy az állam törvényben biztosítsa a lakosságnak a legalább évenkénti kéményellenőrzést, függetlenül a kémény vagy a tüzelőberendezés típusától?” Miután a Nemzeti Választási Iroda elutasította a népszavazási kezdeményezést, Vámos Csaba a napokban felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához. Mint hozzátette: nincsenek illúziói a Kúria várható döntését illetően, de azért bizakodik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.