Még nem kell számítani a hitelköltségek növekedésére

Szakértők szerint a Magyar Nemzeti Bank csak a legvégső esetben emeli az alaprátát.

Hajdú Péter
2016. 08. 24. 15:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt 12 hónap inflációs folyamatait, valamint az olajár változását elemezve a K&H Alapkezelő szakemberei arra a következtetésre jutottak, hogy mindkettő emelkedésére lehet számítani a közeljövőben. Érvelésük szerint az olajár elmúlt egy évben tapasztalt – negyvenről ötven dollárra való – emelkedése nem áll meg, és novembertől eléri azt a szintet, amely felhajtóerőt jelent az inflációra. Várakozásuk szerint a mostani nulláról az egy–két százalék közötti tartományba emelkedik a pénzromlás mértéke, ami kihívás elé állítja a jegybanki politikát.

Zsiday Viktor közgazdász, a Plotinus Holding Nyrt. igazgatótanácsának elnöke szerint nem ennyire egyértelmű a helyzet. Egyrészt ma még senki nem tudja megbecsülni, hogyan alakul az olaj ára a jövőben. Másrészt úgy véli, a jegybank korábban hangoztatott ígéretét, nevezetesen, hogy hosszabb ideig nem fogja emelni az alapkamatot, komolyan kell venni. Ahhoz nagyon meg kell ugrania a pénzromlás ütemének, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) emelni kezdje az alaprátát. Megítélése szerint a lassan krónikussá váló munkaerőhiány béremelkedéshez, majd a termékek drágulásához vezet, ami inflációs nyomást eredményez. De még ebben az esetben is csak akkor várható a jegybank közbelépése, ha a pénzromlás mértéke eléri a négy-öt százalékot, és akkor sem feltétlenül az alapkamat emelése lehet a kizárólagos megoldás. Ez utóbbira csak akkor kerülhet sor, ha az inflációs nyomással párhuzamosan a forint kellőképpen gyenge, mert így az alapráta emelésének hatására szükségszerűen erősödő nemzeti devizánk még abban a sávban marad, amely megfelel a jegybank elképzeléseinek.

Róna Péter közgazdász is úgy látja: ha lenne is olajár-emelkedés, az szerény mértékű lesz, ami nem eredményez inflációs nyomást sem a világgazdaságban, sem hazánkban. Sőt, jelenleg épp ellenkező irányú folyamatok figyelhetők meg: a deflációt a jegybankok alacsony kamatszinttel igyekeznek kezelni, s nem nagyon változhat ez a politika. Ettől a trendtől az MNB sem tud eltérni, oly mértékben függenek egymástól a nemzetgazdaságok.

Ez az eszmefuttatás azért érdekes az átlagember számára, mert az alapkamat esetleges emelése hatással lehet a rövidebb időre felvett hitelek kamatára. A bankok által nyújtott kölcsönök kamata ugyanis a budapesti bankközi kamatlábhoz (bubor) van kötve, ami a jegybanki alapráta emelkedését követően rövid időn belül maga is növekedésnek indul. Ez utóbbi pedig a havi törlesztőrészletek emelkedését jelentené a rövid kamatperiódusra kötött hitelszerződések esetén. Azok az ügyfelek lesznek biztonságban, akik három-öt-tíz éves kamatperiódusra vettek föl kölcsönt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.