Mégsem kell tartanunk az amerikai mamutcégektől?

Egyre inkább úgy tűnik, semmi sem lesz az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi egyezményből.

MNO
2016. 08. 28. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség kudarcot vallott, bár ezt egyelőre senki nem akarja elismerni – ezt nyilatkozta Angela Merkel jobbkeze, Sigmar Gabriel német alkancellár. A brit The Independent cikke szerint az egyben gazdasági miniszterként is dolgozó politikus rámutatott: az elmúlt években már tizennégyszer ültek össze a tárgyalófelek (legutóbb idén júliusban), de eddig egyetlen kérdésben sem sikerült dűlőre jutni, pedig összesen huszonhét területen kellene megegyezniük.

Az angol rövidítéssel csak TTIP-ként ismert projekt legfőbb célkitűzése, hogy minél szabadabb hozzáférést biztosítson a felek számára egymás piacaihoz. Ennek érdekében az együttműködési módszerek és szabályok egész tárházát kellene kialakítani, illetve megváltoztatni. A jelek szerint ez nem nagyon megy. Sarkalatos pont például a génmódosított termények kereskedelme, felhasználása, illetve a nemzetközi választottbíróságok, amelyeken a multinacionális vállalatok az elmaradt nyereségük miatt perelhetnék az államokat (például ha utóbbiak adót emelnének). Egyes vitatott kérdések nyomán tömeges tiltakozások is kialakultak.

Sigmar Gabriel maga is elítélte a TTIP-tárgyalásokat, az EU és Kanada közötti megállapodást (CETA) hozva példaként egy igazságosabb rendszerre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.