Megvédik a fejlesztéseket

A találmányok és egyedi műszaki megoldások jelentős része jogi oltalom alatt áll.

Gyöngyösi Balázs
2016. 08. 03. 8:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valami igazán újszerűt, eredetit találunk ki, érdemes mielőbb levédetni. A legtöbben azonban nem tudják, hogyan válik mindez a saját szellemi tulajdonukká. Mindenekelőtt azt kell szem előtt tartani, hogy pusztán egy ötlet nem oltalmazható. Ahogy arra a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) is felhívja a figyelmet, egy ötlet megvalósítása, például egy találmány kidolgozása, novella megírása, logó megalkotása már alkalmas lehet arra, hogy szerzői jogi védelemben vagy iparjogvédelmi oltalomban részesüljön, esetleg üzleti titokként vagy know-how-ként jogi védelmet kapjon. Akkor azonban, ha az ötlet olyan egyéni alkotásban ölt testet, mint egy regény, szoftver vagy zenemű, úgy a szerzői jogi védelem automatikusan, a mű létrejöttével keletkezik. Nincs tehát szükség az iparjogvédelem területén ismert hatósági eljárásra, azaz nem feltétel, hogy a művet valahová bejelentsék vagy bárhol nyilvántartásba vegyék. A találmánynak minősülő ötlet a dizájn vagy valamely áruhoz, szolgáltatáshoz kapcsolódó megjelölés esetében bejelentés benyújtásával, hatósági eljárás eredményeként szerezhet iparjogvédelmi oltalmat. Az üzleti titkot és a know-how-t pedig a polgári jog eszközrendszere védi.

A találmányok védelméről úgy lehet gondoskodni, hogy azt titokban tartva érdemes hasznosítani a gazdasági tevékenység során, illetve igényelhető rá szabadalmi vagy használatiminta-oltalom, amely az adott földrajzi területre húsz, illetve tíz évre szól. A termékek és a technológiák piacán a szabadalommal vagy mintaoltalommal elért előnyösebb pozíció hozzájárul ahhoz, hogy a szabadalmas számára megtérüljenek a fejlesztésre fordított befektetések. A grafikailag ábrázolható megjelölésre, mint például egy logóra védjegyoltalmat lehet igényelni, amely kizárólagos jogokat biztosít annak használatára a meghatározott árukkal, szolgáltatásokkal kapcsolatban. Ez az oltalom tíz évre szól, és korlátlan alkalommal megújítható. Az ipari vagy kézműipari árucikk új és egyéni jellegű külső megjelenésére pedig formatervezésiminta-oltalom kérelmezhető. A mintaoltalom alapesetben öt évre szól, de akár négyszer is meg lehet hosszabbítani újabb öt-öt esztendőre. Valamennyi esetre érvényes a megállapítás, hogy aki megszerezte a szellemi tulajdonjogot, az a találmányát vagy dizájnjával, illetve védjegyével ellátott termékeit önmaga gyárthatja vagy gyártathatja. A hasznosításra másnak is adhat engedélyt a szabadalmas, illetve élhet a jogaival adásvétellel, ajándékozással, megterheléssel vagy lemondással is.

Az idei év első felében szinte minden területen jelentősen nőtt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál kezdeményezett oltalomszerzési eljárások száma. Az egyik legnagyobb arányban a találmányaikra, műszaki megoldásaikra jogi védelmet biztosítani kívánók száma emelkedett: a szabadalmi bejelentések száma közel 35 százalékkal nőtt, míg használatiminta-oltalmat 83 százalékkal többen igényeltek. A növekedés a védjegy és a formatervezési minták tekintetében is számottevő, itt mintegy 27, illetve 72 százalékkal több alkalommal nyújtottak be kérelmet az SZTNH-nál. Az intenzívebb bejelentési és oltalomszerzési hajlandóságban közrejátszhat, hogy 2015 őszétől ismét megnyíltak azok a pályázati lehetőségek, amelyek a hazai és uniós források terhére támogatást biztosítanak a szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának megszerzéséhez, fenntartásához. Januártól júniusig több mint félezer szerzői mű önkéntes műnyilvántartásba vételét kezdeményezték, valamint mintegy 550 esetben kérték a projekt kutatás-fejlesztési (k+f) tartalmának minősítését.

A kreativitásnak nem lehet határt szabni; a legfrissebb Szabadalmi Közlönyből kiderül, hogy magyarországi szabadalmat kapott többek között nyélre rögzített felmosófejtartó, optikai légkábel, iszapégető berendezés, talajoltóanyag, állatgyógyászati lázcsillapító és álmatlanság elleni gyógyszer is. A feltalálók érdekeit a legtöbb esetben védi a szabadalom, a szerzői jogi csatákban azonban a zeneipar igen nagy veszteségeket halmoz fel. Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának friss jelentéséből az derül ki, hogy az EU-s zeneipar 170 millió eurós bevételkiesést szenved el évente az illegális tartalmak miatt. A szervezet az illegális forrásból származó zenei felvételek felhasználásának káros hatásait vizsgálta 2005 és 2014 között 19 tagállamában, ez lefedi az összes tagállam hangfelvétel-készítési és -publikálási iparágának 99 százalékát. Ebből a veszteségből 57 millió euró a fizikai hanghordozók piacához és 113 millió euró a digitális termékek forgalmához köthető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.