Most vesztett a dohánylobbi

Uruguay választottbíróságon nyert pert a Philip Morris ellen. Mégsem mindenhatóak az óriáscégek?

Facsinay Kinga
2016. 08. 01. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérföldkőnek számító győzelmet aratott Uruguay a minap egy nemzetközi választott bíróságon a világ legnagyobb dohánygyártó cége ellen. Az eset a készülő transzatlanti szabad kereskedelmi egyezményre (TTIP) is hatással lehet: a Philip Morris ugyanis a leendő megállapodás egyik alappillére, a sokat kárhoztatott befektető–állam vitarendezési eljárás (ISDS) keretében szenvedett vereséget a dél-amerikai államtól. A dohánycég azért pereskedett, mert az uruguayi parlament hat éve úgy döntött, hogy a cigarettásdobozok felületének 80 százalékát kell elrettentő egészségügyi figyelmeztetésekkel borítani, és ezt azonnal be is vezették. Kutatások ugyanis egyértelmű kapcsolatot mutattak ki a dohányzás és a daganatos megbetegedések 15 százalékos emelkedése között. Az évi 80 milliárd dolláros árbevételű Philip Morris kihasználta, hogy a svájci Lausanne-ban van a székhelye, és egy korábban kötött svájci–uruguayi beruházásvédelmi egyezményre hivatkozva nyújtotta be 25 millió dolláros kártérítési keresetét Uruguay ellen egy washingtoni különbíróságon. Ebben arra hivatkozott, hogy a szabályozás szigorítása szellemi tulajdonjogot sért, és korlátozza a versenyt.

Az uruguayi kormány majdnem bedobta a törülközőt, mert esélytelennek látszott, hogy a mindössze 3,5 millió lakosú ország éveken át költséges pereskedésbe bocsátkozzon egy multival. A Philip Morris a jóval gazdagabb Ausztráliát is megtámadta az ott bevezetett figyelmeztetőcsomagolás miatt, s vesztett ugyan, de a pereskedés ötvenmillió dollárjába került az ausztrál adófizetőknek. Uruguaynak azonban szerencséje volt: a milliárdos Michael Bloomberg (volt New York-i polgármester, aki hivatali ideje alatt is különös hangsúlyt helyezett a dohányzásellenes intézkedésekre) a küldetésének tartotta, hogy a kis országokat segítse a nemzetközi dohánylobbi elleni harcban, ezért állta az éveken át tartó eljárás költségeit.

Némely szakértők most ünnepelnek, mert a vesztes ügy – aminek keretében még a dohánycég fizethet hétmillió dollárt Uruguaynak – elveheti a többi cigarettagyártó kedvét is a hasonló perektől. Sőt, szerintük az uruguayi eset annak a bizonyítéka, hogy az ISDS nem is olyan veszélyes, a leginkább tőkeerős cégekkel szemben is eséllyel vehetik fel a kesztyűt az egyes országok. A Magyar Természetvédők Szövetsége azonban úgy látja, így is súlyos árat kellett fizetni: pusztán a több évig tartó pereskedés ténye is visszatartotta számos ország – például Új-Zéland vagy Kanada – vezetését attól, hogy szigorítsa szabályozását, mert nem akartak célkeresztbe kerülni. Miután világszerte évente hatmillióan halnak meg a dohányzással összefüggő betegségek miatt, nem alaptalan a feltételezés, hogy

a dohányzásellenes intézkedések késlekedése is emberi életekbe kerül.

Siralmas a helyzet hazánkban is: statisztikai adatok szerint minden ötödik haláleset magyarázható a dohányzással, vagyis évente 35 ezer ember emiatt veszíti életét. Ezért számított fontos előrelépésnek, hogy tavaly július 20-án Magyarország és kilenc másik állam – Franciaország, a Dél-afrikai Köztársaság, Ausztrália, Írország, Norvégia, Új-Zéland, Nagy-Britannia, Svédország és Uruguay – nemzetközi megállapodást írt alá Párizsban az egységes, logó nélküli cigarettásdobozok bevezetéséről. Hazánk vállalta, hogy az erről szóló rendelet ez év május 20-ig megjelenik, de lapzártánkig ennek híre-hamva se volt, és a Miniszterelnökség sem válaszolt lapunk ezzel kapcsolatos kérdéseire. Nevük elhallgatását kérő szakértők szinte minden, a dohánypiacot érintő intézkedés mögött Sánta Jánost – Lázár János kancelláriaminiszter régi ismerősét, a Continental-csoport vezetőjét – sejtik, így valószínűsítik, hogy a késlekedéshez is valamilyen módon köze van. Nem tudni, mi az igazság, mindenesetre a miniszter egy május végi kormányinfón azzal próbálta eloszlatni a kételyeket, hogy zajlik az uniós egyeztetése annak a jogszabálynak, amely egységesíteni hivatott a dohányáruk csomagolását.

A Füstirtók Egyesületének elnöke, Félix Péter szerint azonban a már megkötött párizsi egyezménynek nincs köze a készülő uniós szabályozáshoz, ezért arra kéri a magyar kormányt, hogy tegyen eleget a nemzetközi szerződésben vállaltaknak éppúgy, mint a többi aláíró ország. Mint lapunknak kifejtette, az egységes cigarettásdobozok bevezetése azért volna fontos, mert ez a felület az utolsó, amelyen a dohányipar gyermekeket célzó reklámokat képes elhelyezni. A dohánygyártók ugyanis olyan csomagolást terveztetnek – a Philip Morrisnál ez szinte hercegi címerre hasonlít –, amely a fiatalok számára vonzó üzeneteket közvetít. A civil szervezet a közeljövőben demonstrációt tervez Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkárának – aki a párizsi megállapodást hazánk részéről aláírta – lakása elé, ha a kormány továbbra sem tesz semmit ez ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.