Növekvő bérkülönbségek

A tudás gyarapításával lehetne emelni a jövedelmet az ország keleti felén.

Hajdú Péter
2016. 08. 25. 15:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halmozódnak a magyar munkaerőpiac problémái. Nemcsak az egyre erőteljesebb munkaerőhiánnyal kell megküzdeni a vállalkozásoknak, de egyre nagyobb az ország keleti és nyugati felében a bérek közötti különbség – írja az Mfor.hu. A portál cikke felhívja a figyelmet, hogy amíg három évvel ezelőtt még „csak” 68,5 százalékkal volt magasabb a fővárosban a nettó átlagbér, mint a sereghajtó megyében, addig az idei év második negyedében ez az arány 90,7 százalékra emelkedett. A frissen megjelent adatok azt mutatják, Budapesten 222 028 forint volt a nettó átlagbér, ezzel szemben Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében ugyanez az érték alig haladta meg a 116 ezer forintot. De a főváros előnye még a fejlett nyugati megyékhez képest is nő: amíg egy évvel ezelőtt a második Győr-Moson-Sopron megyében mért átlagbér csak 20,8 százalékkal maradt el a budapesti adattól, addig mostanra ez az arány 22,8 százalékra emelkedett. A bérek növekedése egyértelműen követi a munkaerőhiány alakulását. Az utóbbival küszködő nyugati megyékben nagyobb mértékben nőttek a bérek, mint az ország keleti területein, ahol munkanélküliség jellemző.

– Azt mondhatjuk, hogy a nyugati és keleti országrész közötti eltérő gazdasági fejlettségi szint, és ehhez kapcsolódva az eltérő bérszínvonal kódolva volt a kilencvenes évek gazdaságtörténetébe. A nyugati tőke ugyanis jellemzően a Bécs–Budapest tengely mentén települt le, s hozta magával a tudást, a technológiát – elemezte a helyzetet a Magyar Nemzetnek Bod Péter Ákos. A Corvinus Egyetem professzora szerint ennek köszönhető a két országrész közötti eltérő bérszínvonal. A tőke igényeihez idomult a közlekedési infrastruktúra is, amely csak a legutóbbi időben jutott el Kelet-Magyarországra. Ennek hosszabb távon mindenképpen felhúzó hatása lesz az ottani gazdaságra, s így a bérekre is.

– Egyelőre azonban azzal kell szembesülni, hogy a Nyugat-Európába irányuló gazdasági emigráció béremelő hatása inkább a nyugati országrészben érezhető – ahogy a munkaerőhiány is –, és csak lassan érvényesül Kelet-Magyarországon – tette hozzá. – Erősíti a nyugati megyékben kialakult munkaerőhiányt, hogy nem elég rugalmas a magyar munkaerőpiac: nehezen mozdulnak az emberek. Ebben komoly szerepet játszik, hogy nagyon sokan saját lakásban élnek, s az ország keleti részében egy élet munkájával megszerzett ingatlan árából nem nagyon jut lakáshoz Nyugat-Magyarországon az ember. A fiatalok pedig nem száz, hanem ezer kilométerrel költöznek nyugatra, hiszen ott a többszörösét keresik a hazai bérnek.

A béremelkedéssel összefüggésben arról sem szabad elfeledkezni a professzor szerint, hogy a növekvő bérek a termelési struktúra változatlansága mellett a versenyképesség csökkenéséhez vezetnek, hiszen egyre kisebb lesz a profitja a cégnek. Ezért elengedhetetlen, hogy a cégvezetők – ha talpon akarnak maradni a versenypiacon – felismerjék, muszáj korszerűbb termékstruktúrára áttérni, amely elbírja a magasabb béreket. Egyelőre nem látni, hogy a kormány programot indítana a probléma orvoslására, pedig komoly feladata lenne olyan ösztönzőrendszert kialakítani, amely ebbe irányba hajtja a vállalkozásokat. Érdemes lenne megfontolni, hogy olyan uniós pályázatok szülessenek, amelyekben előírnák a munkaerő, illetve a vezetők átképzését, hogy tudásuk megfeleljen a magasabb piaci követelményeknek. Vagyis fontos lenne, hogy a tudás minél nagyobb szerepet kapjon a pályázatokban, mindenekelőtt a piacra jutáshoz elengedhetetlen nyelvi és kulturális képzés megkövetelése. Az egyik oldalon ott van a szabad tőke, amely keresi az érvényesülési lehetőséget, Debrecenben, Miskolcon és Szegeden pedig helyben van az egyetemi szintű tudás, amely alkalmas a képzési feladatok elvégzésére. Ha e két oldal a vállalkozásoknál egymásra talál, nyert ügyünk van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.