Takarékosabbak a fiatalok

Hosszabb távon akár hetven-hetvenkét évre is emelkedhet a nyugdíjkorhatár.

Hajdú Péter
2016. 08. 31. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fiatalok jobban tisztában vannak azzal, mi vár rájuk nyugdíjaskorukban, és tudatosan készülnek is a nyugalom éveire – olvasható az Aegon Biztosító tanulmányában. A kutatás rámutat, hogy a legifjabb dolgozó nemzedék úgy számol: öregkori jövedelmének negyven százalékáról önmaguknak kell gondoskodniuk, az állami nyugellátástól csak a havi kiadások hatvan százalékára számíthatnak.

A nyugdíjra való fölkészültség tekintetében kutatásban részt vevő 15 ország közül hazánk a 13. helyen áll, ami azt mutatja, bőven van még teendő ezen a területen. Jól jelzi honfitársaink hozzáállását, hogy a magyarok érzik legkevésbé felelősnek magukat a nyugdíjaskori jövedelem megteremtéséért. Különösen a már idősebb korosztály számol azzal, hogy majd az állami nyugdíj megoldja öregkori gondjaikat. Tízből nyolc megkérdezett gondolja úgy, hogy a költségvetés feladata gondoskodni a nyugdíjasokról, s csak 37 százalék vélekedik úgy, hogy magának is tennie kell érte. A felmérés számai azt mutatják, az államtól várják a nyugellátás 55 százalékát, 29 százalékot pedig befektetésekből, megtakarításokból kell fedezni. A harminc alattiak ennél nagyobb, negyvenszázalékos öngondoskodást tartanak elengedhetetlennek.

A megkérdezettek úgy számolnak, hogy 31 éven keresztül fizetésük 16 százalékát kell félrerakni öregkorukra, mégis csak negyedük takarékoskodik rendszeresen. Ezzel szemben a világban átlagosan a lakosság 38 százaléka tesz félre a nyugdíjasévekre. Az különösen kedvezőtlen, hogy amíg a legtöbb országban 2012 után nőtt a takarékoskodók aránya, nálunk csökkenés tapasztalható. Ennek okát részben a pénzügyi ismeretek hiányával magyarázza a tanulmány.

Mások viszont úgy vélik, jelentősen aláásta a pénzügyi befektetésekkel szembeni bizalmat hazánkban, hogy az elmúlt két évben egymás után buktak meg a brókercégek, százmilliárdokat lopva ki az emberek zsebéből. Ugyancsak csökkentették a megtakarítási képességet a devizahitelek elfutó törlesztőrészletei, amelyek családok százezreit tették tönkre, akiknek sok esetben nemhogy megtakarításra nem futotta, de még lakásukat is elvesztették. Az is tény, hogy a rendszerváltás óta olyan alacsonyak a hazai bérek, hogy abból igen nehéz félretenni, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy rászoktattak bennünket az egyre nagyobb fogyasztásra.

A tanulmány arra is rámutat, hogy az utóbbi években ugyan fejlődött a pénzügyi tudatosság és tervezés hazánkban, hiszen az elmúlt négy év során egyre többen tervezik meg nyugdíjaséveiket, ez azonban nem elegendő. Komoly gond, hogy éppen azoknál a rétegeknél hiányzik ez a tudatosság, amelyeknél a legfontosabb lenne a takarékoskodás. Így a részmunkaidőben dolgozók, az alacsonyabb jövedelműek és a kevésbé iskolázottak készülnek fel legkevésbé öregkorukra.

Segítene a helyzeten, ha elterjednének a vállalati nyugdíjprogramok, amelyekben a dolgozó kérésére a munkáltató automatikusan levonja az alkalmazott fizetésének bizonyos hányadát, s azt megtakarításként kezelik. A felmérés azt mutatja, hatszázaléknyi levonással tízből hat ember egyetértene, de a megkérdezettek ötvennégy százaléka akár bérének tizedét is odaadná a nyugodt öregkor fejében.

A tanulmányban megfogalmazottakból levonható a következtetés, hogy ha lassan is, de egyre inkább tudatosul hazánkban, egyre nagyobb szükség van az öngondoskodásra. A Magyar Nemzeti Bank közelmúltban megjelent tanulmánya szerint egyelőre nem kell attól tartani, hogy összedől a nyugdíjkassza, legalább két évtizedig még képes lesz fizetni a nyugellátást. Ebben nagy szerepe van annak, hogy emelni kezdték az öregségi nyugdíj korhatárát, s 2022-re jutunk odáig, hogy az 1957-ben és azután születettek már 65 éves korukban mehetnek nyugdíjba. Farkas András, a Nyugdíjguru.hu alapítója pedig a Világgazdaságban arról beszél, hogy miután a születések alacsony száma miatt egyre kisebb lesz a gazdaságilag aktív népesség, akár arra is sor kerülhet, hogy más országokhoz hasonlóan tovább emelik majd a nyugdíjkorhatárt. Az unió vezetőinek asztalán állítólag már ott fekszik az a tanulmány, amely szerint néhány évtizeden belül elkerülhetetlenül 70-72 éves korukig kell majd dolgozniuk az embereknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.