Uniós pénzekre várnak a gazdák

Enyhe optimizmus jellemzi az agrárszektort, egyre több lehet a befektetés.

Tóth László Levente
2016. 08. 03. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két ponton áll, tehát enyhe optimizmust jelez az agráriumban tevékenykedő kis- és középvállalkozások helyzetét és várakozásait bemutató agrárgazdasági index. A mérőszám mínusz és plusz 100 pont közötti értéket vehet fel, és a jelenlegi két pont hétpontos javulást jelent a tavaly őszi eredményekhez képest. Az index azt a kutatást foglalja össze, amelyet a GfK Hungária Piackutató Intézet végzett a Budapest Bank (BB), az MFB-csoport tagjának megbízásából. Mindebből kiderül, az agrárszektorban enyhe optimizmus tapasztalható, főként a fiatalabb és a növénytermesztéssel foglalkozó gazdák, s a kisebb gazdaságok körében jelentősebb a derűlátás, a nagyobb gazdaságok és az állattartók várakozásai mérsékeltebbek. A BB szakértői az indexen belül három részindexet határoztak meg: siker, beruházás és kereslet. A siker mutatószáma az idei pénzügyi eredménnyel és a hatékonysággal kapcsolatos várakozásokat tükrözi, és ez mínusz 2 ponton áll, ami plusz 21 pontos változást jelent. A beruházási szándék a tavalyihoz hasonlóan 8 pont, vagyis stabil beruházói szándékot takar. A mínusz 4 ponton álló kereslet részindex az értékesítési árakat és az értékesítési lehetőségeket összegzi, gyakorlatilag változatlan.

A beruházási szándék a jelek szerint erősödik: tavaly minden második vállalkozás ruházott be, jellemzően 50 millió forint alatti összegben. A megkérdezettek fele ugyanolyan értékű beruházást tervez végrehajtani idén is, mint tavaly, 23 százalékuk pedig jelentősebbel számol. A következő 12 hónapban 37 százalékuk tervez korszerűsítést: kétharmaduk mezőgazdasági gép vásárlását, míg a második leggyakoribb terv a mezőgazdasági épületek korszerűsítése, amit az új technológiai eljárás és az öntözőrendszer kialakítása követ. Az energiahatékonyság is megjelenik a tervek között, a vállalkozások 12 százaléka említette ezt, míg kapacitásbővítést a gazdák 9 százaléka kíván végrehajtani.

– Az agrárszektorban tevékenykedő kkv-k beruházásaiban komoly szerepet játszanak az európai uniós források. Látható, hogy a beruházási szándék megvan, a kivárás mögött kiemelkedő mértékben az EU-pályázatok kiírására, illetve a beadott pályázatok eredményére történő várakozás áll – értékelte az eredményeket a BB vállalati értékesítési vezetője. Császi Róbert úgy látja, a lassan lezáruló állattenyésztési és kertészeti korszerűsítésre kiírt felhívások, valamint az ősszel megnyíló gabonaszárítók és tárolók létesítését célzó források jelentős lökést adhatnak az ágazat beruházásainak, ezen fejlesztések azonban minden bizonnyal 2017-ben valósulnak majd meg. – 2016 a várakozás éve a mezőgazdaságban – fogalmazott a szakember, aki úgy véli ugyanakkor, az agrárszektor akkor lehet igazán sikeres, ha a feldolgozóipari fejlesztések intenzitása lépést tud tartani az alapanyag-termelő ágazatokban megvalósuló befektetésekkel.

Császi Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy számottevő azoknak a beruházásoknak az aránya, amelyeknél uniós forrás bevonása nem lehetséges, ezért egyre fontosabb szerepet fognak betölteni a pénzintézetek a kkv-k beruházásainak finanszírozásában. Az agrárvállalkozások fejlesztéseinél a bankhitel és a lízingfinanszírozás is igen nagy szerepet játszik, sőt a megkérdezettek a jövőben 10 százalékkal tovább növelnék e szegmens részvételének az arányát. Az értékesítésnél az esetleges kedvezőbb árpozíció kivárását és a sikeres értékesítési lehetőségek megteremtését a készletfedezet bevonása melletti finanszírozással valósíthatják meg a gazdálkodók – tette hozzá a szakértő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.